Всяка година ние очакваме сезона на дините, но за съжаление, той вече отмина. Но въпреки това и сега на пазара се предлага голямо разнообразие от плодове, на което си заслужава да обърнем внимание, за да отслабнем.

Ако ежедневно се храните със сезонни плодове, изключвайки сладкото и тестеното, можете да отслабвате с до 5 килограма седмично.

Разбира се, някои есенни плодове като гроздето много силно възбуждат апетита, затова с тях много трябва да се внимава що се отнася до количествата.

Ябълки

Какво знаете за този известен на почти всички нас плод? Че в него има много желязо и витамин С? Но забравете за всичко това – всичко това не е вярно.

Средно една ябълка тежи приблизително 150 грама и желязото в нея е по-малко от 1% от дневната потребност.

Аскорбиновата киселина – витамин С е повече – около 7 мг, но и това не е много – общо 11% от дневната препоръчителна доза. За сравнение – в малък портокал витамин С е 10 пъти повече.

Също така има и други дарове на природата, в които аскорбиновата киселина е значително повече.

Защо пък тогава да ядем ябълки и защо те са полезни? Ползата от тях не е във витамините, а в антиоксидантите.

Всички, които се съдържат в ябълката имат общ ефект – неутрализирайки свободните радикали, те забавят стареенето, забавят стареенето на организма, отстраняват вредните мутации, препятствайки развитието на рака и правят още нещо много по-полезно.

Те активизират или потискат гените, регулират функцията на рецепторите и на ензимите. Някои от тях са подобни на хормони – между впрочем, именно благодарение на този си ефект, те предпазват кръвоносните съдове от увреждане.

Тези свойства на антиоксидантите са незаменими, те са ни жизнено необходими както и витамините. И ябълките са много важна храна, тъй като такова многообразие от антиоксиданти, трудно може да се срещне в друга хранителен продукт.

Ето и някои от най-добре проучените антиоксиданти в ябълките:

  • Флавоноиди – кверцетин, катехин, епикатехин, процианидин, цианидин, флоридзин;
  • Фенолни киселини – кумаринова, хлорогенова и халова;

Ябълките и сърцето

Освен противораковото действие антиоксидантите на ябълките предпазват кръвоносните съдове, препятствайки развитието на атеросклероза.

Благодарение на това ябълките спомагат за избягването на стенокардията, сърдечните аритмии, недостатъчността на кръвообращението, инфарктите и инсултите.

При това антиоксидантите на ябълките действат веднага на няколко фронта. На първо място препятстват окислението на липидите в кръвта, правейки ги по-малко вредни.

На второ място понижават холестерола по всички известни начини – препятстват неговото усвояване от хранителното съдържимо в червата и понижават неговия синтез в организма.

С кожата или без?

Как да ядем ябълките – с или без кожата? Учените провели следния експеримент – обелили кожата на плода и приготвили отделно екстракти от неговата месеста част.

Оказало се, че кожата оказва най-силен противотуморен ефект – в нея антиоксидантите са повече. Например, флавоноидите са 2-3 пъти повече, отколкото в месестата част, а фенолните киселини 2-6 пъти повече.

Приблизително толкова пъти е по-висока общата антиоксидантна активност на кората, отколкото на месестата част. Изводът е очевиден – кожата на ябълките не трябва да се бели.

Освен това в кожата на ябълката са открити 12 нови близки по състав вещества, отнасящи се към така наречените тритерпеноиди. Последните блокират размножаването на злокачествените клетки в черния дроб, на гърдата и на дебелото черво.