Човешкото тяло е уникална машина и си има своите собствени начини да ни покаже, когато страдаме от някакъв здравословен проблем, дори и на пръв поглед тези начини да ни се сторят напълно нормални или пък нищо толкова особено, за което да се притесняваме.

Тъй като хората имаме склонността да пренебрегваме подобни „нормални“ симптоми и да оставяме здравето си на задно място в наши дни, често в последствие се оказва, че не е трябвало да го правим и организмът ни ни се отплаща за това наше лошо отношение по най-различни начини.

Затова е важно да наблюдаваме симптомите на тялото си и когато забележим нещо, което не е наред или не ни се струва, че би трябвало да ни се случва, да не го чакаме да мине от само себе си, а да направим нещо по въпроса и да се явим на преглед при специалист, защото заболяването може да се окаже доста по-сериозно, отколкото си мислим. А за някои заболявания е жизненоважно да бъдат открити навреме, за да могат и да бъдат третирани правилно и успешно.

Знаците, които запушените артерии ни дават, често остават точно такива – скрити и нелекувани дълго време, поради което могат да се предизвикат редица усложнения в последствие. Затова е добре да сме запознати със симптомите, на които сме свикнали да не обръщаме внимание и ако имаме някакви съмнения за здравословното си състояние, да се консултираме веднага щом можем със специалист.

1. Болки в краката и изтръпване

Болките в краката, и по-специфично в прасците, освен ако не са благодарение на страшно тежка тренировка с тежести във фитнес залата или цял ден, прекаран на прекалено високи токчета при дамите, могат да сигнализират точно за запушени артерии. Изтръпването също е признак.

Често в тези случаи, когато болките в краката и изтръпването са признаци точно на запушени артерии се наблюдава и временно облекчение, щом краката биват вдигнати и оставяни да си почиват.

2. Еректилна дисфункция при мъжете

Много проведени изследвания са показали, че еректилната дисфункция при мъжете е признак за болест на кръвоносните съдове.

3. Косопад

Загубата на коса в големи количества не се появява само при остаряването. Всъщност, учените са доказали, че косопадът често се случва, благодарение на прекалено високи количества на триглицериди в кръвта.

Това от своя страна може да причини проблеми с кръвоносната ни система и дори да се стигне до оплешивяване – и при мъжете, и при жените.

4. „Набръчкани уши“

Така наречените „набръчкани уши“ не винаги са абсолютно сигурен индикатор, че имате заболяване на кръвоносната система или някое друго заболяване.

Наистина, макар че може просто да сте се родили по този начин, учените са провеждали страшно много изследвания и са установили, че „набъчканите уши“, в комбинация с някои други симптоми, се асоциират точно със запушени артерии и други подобни заболявания.

Какво да променим в живота си?

Както вече подчертахме, ако се съмнявате, че сте развили или сте в опасност от развитие на заболяването, посещението при лекаря е повече от задължително. Специалист ще ви насочи най-добре към какво лечение да се ориентирате, специфично във вашия случай.
При запушени артерии е силно препоръчително в менюто ни да присъстват богати на омега-3 мазнини риби, всякакви билки и подправки, плодове и зеленчуци и огромни количества чай, които помагат като цяло за пречистването на организма.