Доскоро маркерите на стареенето на организма се събираха в големи бази данни за демографията, и учените сравняваха показателите на младежи и хора в напреднала възраст.

Тази информация е интересна основно само като показател за здравословното състояние в определена възраст, но не показва динамиката на измененията в един организъм.

Определянето на типа стареене в помощ на лекарите

Типовете стареене на кожата са описани преди няколко години, и тези знания помагат да се справим с признаците на т.нар. повяхване с най-ефективни методи.

Специалистите по естетична медицина също разпознават 4 типа стареене, отчитащи структурата на кожата и измененията, обусловени от напредването на възрастта.

За да са ефективни процедурите и усилията по подмладяване, трябва да знаем какъв е нашия собствен тип кожа.

Най-естественият и разпространен тип стареене на кожата се нарича „уморен”. Има още и деформационен, мускулен, тип с фини бръчки и пети – комбиниран.

Процесът на стареене на цялото тяло е по-сложен, отколкото измененията на епидермиса и подкожните тъкани. За да се изясни какво се променя в организма с годините, екип учени от Медицинския факултет на Станфордския университет в Калифорния използвали методът на оценка на молекулярно-биологичните маркери.

Те проучили изследванията на 43-ма здрави доброволци на възраст от 34 до 68 години. За 2 години изследвания не по-малко от 5 пъти били повикани за „картографиране” на различните параметри на стареене.

4 биологични пътища на старостта

Изследователите анализирали биологичните проби – кръв, урина, изпражнения. В тях те търсели промени в наличието и в активността на различни микроби и сигнални молекули, сред които белтъци, метаболити и липиди /мазнини/. Общо били проучени повече от 600 маркера на старчески изменения.

В рамките на изследването били класифицирани 4 различни типове или пътища на стареене:

  • Метаболитни – свързани с натрупването и разпада на вещества в организма;
  • Имунни – свързани с имунните реакции;
  • Чернодробни – свързани с чернодробната функция;
  • Нефротични – свързани с бъбречните функции.

При определяне и разбиране на особеностите и на типа стареене, към което човек е предразположен, е възможно да се открият по-ефективни начини за забавяне на стареенето и за удължаване на младостта и годините в добро здраве.

И не на основа на общите предположения, а на това, което ще ни помогне точно на нас.

Хората, предразположени към метаболитно стареене, е възможно да са изложени на по-висок риск от развитие на състояния като захарен диабет тип 2.

С напредването на възрастта на хората с този тип стареене трябва да се обръща по-голямо внимание на изследванията на гликиран хемоглобин и на профилактиката на метаболитни нарушения.

При доброволците с имунен тип се установяват по-високи стойности на маркери на възпаление.

Метаболитният тип се характеризира с превишаване на стойностите на глюкоза в кръвта като следствие от понижената ефективност на метаболизма. Чернодробният и бъбречен тип се откривали по маркерите на функционалност на бъбреците и на черния дроб съответно.

Типовете стареене може и да са 4, но е открит също и човек със сърдечно-съдов тип, при който сърдечният мускул се износвал по-бързо от другите органи.

Изследователите са убедени, че при продължаване на работата ще бъдат открити и други типове, а също предполагат, че към типовете биологично стареене ще бъдат добавени и комбинирани, повишаващи риска от различни проблеми със здравето.

И разбира се, до голяма степен стареенето зависи от начина на живота на конкретния човек.

Различни типове стареене – какво им влияе

В допълнение към типовете стареене екипът установява и различия в темповете. За 2 години изследвания не при всички участници се установяват изменения на маркерите, свързани с напредване на възрастта.

Още по-интересното е, че при някои хора, променили начина си на живот, особено що се отнася до храненето, маркерите за стареене, дори се понижили. Биологичната им възраст се понижавала.

В плановете на учените е разработването на лесен начин за определяне на типа стареене, достъпно във всеки лекарски кабинет.

Така по-лесно ще може да се подбира оптимален план за лечение в зависимост от наличието на едни или други маркери. Тоест борба със старостта, достъпна за всеки.