За специалист е достатъчно да погледне състава на даден козметичен продукт, за да разбере, че не трябва да го купува. Какви съставки на козметиката предизвикват опасения сред лекари и учени, и защо жените трябва да им обявят бойкот?

Девойки или жени – кой е изложен на по-голям риск

Жените използват средно по 12 козметични средства, които съдържат повече от 168 съставки. Девойките, които все още се учат как правилно да използват козметика, употребяват по 17 продукта дневно, това означава, че се излагат на още по-голям риск.

Последните изследвания показват, че химическите съставки в козметиката представляват опасност и за още неродените деца.

Канадска неправителствена организация прави анализ на кръв от пъпната връв и установява, че всяко дете се излага на въздействието на от 55 до 121 химически вещества, които потенциално застрашават неговото здраве.

При преглед на списъка с вещества, които представляват най-голяма опасност за човека и за околната среда, ще посочим 9 от тях, които следва да бъдат изключени от козметиката на първо място. Що за съставки са това?

1.ВНА, бутилхидроксианизол

В козметиката се прилагат като ароматизатор и консервант. Съдържа се в продуктите за устни, дезодоранти, средства за коса и слънцезащитни кремове. Международната агенция за изследване на рак включи това вещество в списъка на потенциалните канцерогени.

2.PPD, бои със смола

Разпространени съставки на декоративните средства и бои за коса. Придават наистина наситени нюанси. Производни са на нефтените продукти. Учените предполагат, че при продължително приложение могат да доведат до развитие на лимфоми. Освен това могат и да раздразнят кожата.

3.Силоксани

Използват се не само в битовата химия, но и в козметичните средства. Съдържат се в дезодорантите против изпотяване, anti-age кремовете. Тези вещества се оценяват като „предизвикващи най-голяма загриженост”.

Съществуват данни, че могат да възпрепятстват нормалния синтез на хормони и да разрушат клетките на черния дроб. D4 – циклотетрасилоксан и D5 – циклопентасилоксан, се натрупват в рибата и в другите водни обитатели.

През юли 2018 г. голяма компания за производство на козметични средства бе осъдена да изплати 4,7 млрд. долара обезщетение на 22 жени, които твърдели, че са болни от рак на яйчниците, след като няколко години използвали детска пудра на основата на талк. В нея се съдържал азбест.

4.Етаноламини – DEA, MEA

Тези абревиатури могат да се срещнат в продуктите, които имат въздушна пенлива или кремообразна текстура, сред които овлажняващи кремове, сапуни, слънцезащитни спрейове, шампоани.

При едновременно използване с козметични средства, съдържащи нитрити /консерванти/ могат да образуват канцерогенни съединения. Веществото DEA е забранено във всички държави членки на ЕС, заради канцерогенното си действие.

5.Фталати

Група химически вещества, които се използват в парфюмерията и в козметиката за увеличаване на еластичността на продукта. Дибутилфталат, диметилфталат и диетилфталат могат да се открият в дезодоранти, парфюми, душ гелове, лакове за нокти и за коса.

Свързват се с ендокринни нарушения, увеличаване на риска от развитие на рак на млечната жлеза, ранен пубертет при девойките.

6.Консерванти, освобождаващи формалдехид

Съдържат се в някои средства за нокти и за коса, а също и в овлажняващата козметика. На етикета на продуктите се обозначават като хидантоин, диазолидинил урея, метенамин.

Международната агенция за лечение на рак класифицира формалдехидът като канцероген. В малки дози предизвиква раздразнение на кожата и на очите, а във високи способства за възникване на рак.

7.Парабени

Предвид ниската си цена се използват в почти всички козметични средства. Те възпрепятстват развитието на бактерии и гъбички, служат и за надежден консервант. Според оценки на учени, 90% от козметичните средства съдържат парабени.

Някои изследвания показват, че тези вещества могат да имитират женски полови хормони, предизвиквайки ендокринни нарушения, освен това са фактор за преждевременно стареене на кожата и способстват за увреждане на ДНК.

8.Парфюм

Това е цяла група съединения, които съдържат няколко хиляди химически вещества. Проблемът е, че не се обозначават на етикета, затова не може да се каже с точност какво се крие под общото название парфюм.

По данни на работната група по околна среда, тези вещества могат да предизвикат алергични реакции, мигрена, астма, контактен дерматит, способстват за развитие на онкологични заболявания.

Съдържат се в парфюмерията, а също в шампоаните и в душ геловете.

9.Полиетиленгликол /PEG/

В чист вид не е опасен. Използва се в козметиката за придаване на по-мека консистенция на козметичния продукт, като омекотяващо средство и за предотвратяване на изсушаването на кожата.

В много средства има и примеси на други съединения. Заедно с тези примеси може да навреди на нервната система, както и да предизвика кожно раздразнение.