В Министерството на здравеопазването вече е подаден проект за изграждане на модерен онкологичен център, в който ще може да се провежда най-съвременно лечение на ракови заболявания на Балканите. Кога ще започне реализация засега съвсем не е ясно.

В САЩ вече е въведена терапията с протони, която замества стандартната лъчетерапия с множеството странични ефекти. За да стане техническото ѝ обезпечаване трябва да се инвестират средства в скъпа техника.

Бъдещият онкоцентър - най-модерен на Балканите

Към настоящия момент на Балканите няма модерен онкоцентър, затова ако от Министерството на здравеопазването финансират такъв проект, то няма да се налага на болните да пътуват до Чехия или до Германия да се лекуват.

Най-близките центрове за лечение на онкологични заболявания. Освен това у нас ще могат да се лекуват от рак и граждани на съседни държави.

Преди няколко години в медиите бе публикувана информация за т.нар. „тъжен керван” от болни, които предпочитат да се лекуват в модерните и високотехнологични турски клиники.

Там наистина лечението е на изключително високо ниво, както и цялостното обслужване.

Клиниките се описват като хотели. Но всеки болен обаче трябва да приготви няколко десетки хиляди евро, за да се лекува. Това са няколко годишни заплати в България, защо трябва да се стига до това?

Регистър на онкоболните – може ли скоро да стане факт

Същевременно у нас няма регистър на онкоболните, което прави невъзможно проследяването на заболеваемостта. Министерството на здравеопазването съвместно с НЗОК следва да предвидят средства за изграждането на такава система.

Така ще могат да се проследяват всички случаи на рак, вероятността от рецидиви, необходимостта от лекарства, както и преживяемостта. Така както има регистър на ражданията, следва да има и на онкоболните.

Проследяването и отчитането на заболелите става почти невъзможно, тъй като не са малко онкоболните, които решават направо да се лекуват в чужбина.

Изобщо не търсят възможностите на българското здравеопазване в рамките на здравното осигуряване.

Правилно би било НЗОК да плаща лечението на онкологични заболявания и в Турция, макар и да не е държава в ЕС, но изобщо няма воля за такова решение.

Предходният управител на НЗОК подаде оставка точно, поради проблема с неплатени големи суми към здравни каси на други държави в ЕС.

Тези неплатени задължения станаха повод за масови откази на европейския лечебни заведения да лекуват български граждани.

Друго сериозно предизвикателство е липсата на достатъчна профилактика на онкологичните заболявания. В САЩ бележи голям напредък в тази насока. През 2016-17 г. се отчита намаляване на болните от рак на белите дробове. Причина за това е и намалелия брой на пушачите.