Американският регулатор на храните и лекарствата – FDA, препоръча на 5 фармацевтични компании да изтеглят препарати с активна съставка метморфин.

По данни на FDA, независима експертиза показа повишени нива на канцероген N-нитрозодиметиламин /NDMA/ в някои препарати с активни съставка метморфин продължително действие.

Метморфинът в САЩ може да са с опасни примеси

Това е лекарство, отпускано с рецепта, което се използва за контрол на високите нива на захарта при болни от диабет тип 2.

FDA засега не назовава фармацевтичните компании, които е препоръчително да изтеглят препарата, заявление за това ще бъде публикувано в близко време.

В съобщението на агенцията също е посочено, че това не са единствените производители на метморфин, и на другите компании, които обезпечават значителна част от пазара в САЩ, не се препоръчва изтегляне.

От направените тестове не се установяват  повишени нива на NDMA в препаратите с активна съставка метморфин с бързо освобождаване – това е най-често изписваната форма на препарата.

От FDA разбират, че е възможно да възникнат притеснения у хората по повод възможни примеси на канцерогени в лекарствата, които приемат и желаят да уверят обществеността, че проблемът е проучван от дълго време и могат да бъдат дадени ясни и точни отговори на техните въпроси.

FDA препоръчва на диабетиците да продължат да приемат метморфин, дори и след изтегляне на препарата, докато техният лекуващ лекар не им изпише друг препарат.

В Европа няма информация за опасни примеси на метморфин

Лекари продължават да изписват метморфин, тъй като преустановяване на приема на препарата може да застраши живота на страдащите от диабет.

Повишените нива на канцероген N-нитрозодиметалимин станаха причина за пълно изтегляне от пазара на препарата срещу киселини ранитидин, известен под търговска марка Zantac в началото на април.

Изследването на FDA тогава установи, че съдържанието на примеси в някои продукти ранитидин се увеличава с течение на времето.

От Европейската агенция по лекарствата, както и от Българската изпълнителната агенция по лекарствата не е постъпила информация за евентуални примеси в лекарствата за лечение на диабет, включително и меморфин.