Нищо не може да провали повече едно добро ядене като болезнен пристъп на киселини в стомаха.

Дори и лесно достъпните лекарства, които можете да откриете във всяка аптека да са ефективни в борбата с киселините, то има няколко домашни лека, които също могат да помогнат да се справите с неразположението без да се налага да тичате до аптеката.

Независимо дали сте прекалили с ястие, което има повечко подправки и е малко по-пикантно, или сте си направили малко пиршество с по-мазни храни, тези пет природни лекарства могат да помогнат значително да потушите пристъпите и напливите на киселините в стомаха и да се почувствате облекчени и спокойни.

Дъвка – освен елиминирането на лош дъх, мирис на лук или чесън, една дъвка след ядене може да има и неподозирани допълнителни предимства, показва проучване. В малко по обема си проучване, публикувано в Журнала по дентални проучвания, хората, със симптоми на заболяването гастроезофагеален рефлукс изпитвали облекчение на пристъпите от стомашни киселини когато дъвчат дъвка без съдържание на захар в продължение на около 30 минути след хранене.

Дъвченето на дъвка стимулира функцията на жлезите в устната кухина, които са отговорни за отделянето на слюнката и респективно засилват слюноотделянето, споделя авторът на изследването Ребека Моазез, преподавател и лектор по клинична медицина в Кингс Колидж в Лондон. Всяка киселина, която се акумулира в стомаха се отмива и бива изчистена от организма по-лесно. Изчистването на киселините подобрява симптомите на гастроезофагеалния рефлукс.

Сода за хляб – приказките на старите жени и баби разказват, че най-добрият начин да се преборите с киселините, е с малко сода бикарбонат или познатата на всяка домакиня обикновена сода за хляб. Содата за печене влияе добре на повечето хора с киселини в стомаха, споделя Жаклин Уулф, преподавател във Факултета по медицина в Харвард и медицинският център Бет, в Израел. Освен, че е лесно откриваема и проста, тя помага и в борбата с киселините в стомаха.

Д-р Уулф препоръчва смесването на половин до една чаена лъжичка сода за хляб в една чаша вода, за да облекчите пристъпите. Но избягвайте да превръщате содата в универсално лекарство за този проблем в случай, че получавате киселини регулярно. Тя е богата на сол и може да има странични въздействия като гадене или подуване на стомаха.

Женско биле – при все, че изследванията са ограничени, женското биле може да облекчи киселините в стомаха и да спомогне за лечението на проблема. Съдържанието на стомаха се предполага, че е до голяма степен киселинно, затова антиацидите не са решението на този проблем. Вместо това, женското биле има природни лечебни свойства, които влияят добре на стомаха. Приемането на много женско биле, също така, може да има сериозни странични ефекти като високо кръвно налягане.

Алое – алоето е растение, което обикновено се използва за облекчаване на рани и изгаряния може да прави същото и за стомаха. Сокът от алое намалява възпалението, така че то намалява всяко възпаление, което е в езофагуса, както и стомаха. Специалистите препоръчват приемането на половин чаша сок от алое вера, но те предупреждават, че то може да действа слабително.