Грипният сезон още не се е разразил с цялата си сила, а всички около нас кихат, кашлят и се оплакват от главоболие.

И за да стане обстановката наоколо още по-неприятна, бе съобщено, че един от основните щамове на грипа не е включен в противогрипната ваксина за този зимен сезон.

Коледните и новогодишните празници приключиха и хората отново се върнаха на работа, в училищата и детските градини.

Местата, където се струпват много хора, са най-големият развъдник на вируси, които ни повалят от грип.

Но ако спазвате някои прости правила, можете да сведете до минимум шансовете си да се разболеете от грип. Ето петте най-лесни стъпки.

1.Мийте по-често ръцете си

Редовното измиване на ръцете с вода и сапун ще ви предпази от всякакви неприятни вируси и бактерии – като се започне от вируса на птичия грип и се стигне до стотиците, които причиняват обикновена настинка.

Вирусите и бактериите най-често полепват по пръстите, тъй като с тях докосваме различни повърхности. А чрез ръцете ги пренасяме в очите, носа или устата.

Едно бързо изплакване на ръцете не е достатъчно. За да отстраните лепкавите микроби, хубаво насапунисайте ръцете отгоре и дланите и после изплакнете. Дори е добре да направите това два пъти.

В детските градини и училищата особено трябва да възпитават и насърчават децата да мият редовно и правилно ръцете си и да им помагат да го правят добре, съветват експерти по обществено здраве.

2.Ваксинирайте се

Ваксината срещу грип не е универсалното средство за предпазване от всички грипни вируси, които циркулират през тази година, но тя ще ви помогне да се защитите поне от някои щамове.

Противогрипните ваксини се разработват така, че да ни предпазват от три или четири от циркулиращите грипни вируси.

И експертите казват, че дори и да се заразите, ако сте били ваксинирани, може да намали тежестта на заболяването.

3. Поддържайте чистота

Чистете редовно – това ще помогне да унищожите или да премахнете повечето микроби. Училищата трябва да бъдат особено внимателни и да насърчават ежедневното почистване на чиновете, на дръжките на вратите и клавиатурите на компютрите.

На работното място, най-мръсните места обикновено са каната за кафе и компютърните клавиатури, добре е редовно да се почистват и асансьорните бутони и ключовете за лампите.

Грипните вируси не живеят дълго на открито - може би от два до 8 часа, припомнят от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Така че най-доброто време, за да почистите, е след като в дадено помещение е имало струпване на много хора. Ето защо чистенето сутрин е губене на време, но ако се направи по обяд с дезинфекционни кърпички – това е добра идея.

4. Стойте на разстояние от кихащи и кашлящи хора

Спазвайте дистанция с другите, особено ако те кихат или кашлят. Те могат да разпространят вируса дори само ако говорят.

Носителите на вируса могат да ви заразят, дори когато те вече се чувстват по-добре. Затова стойте на разстояние и от тези, за които знаете, че наскоро са боледували от грип.

5. Използвайте дезинфектанти за ръцете

Водата и сапунът са най-доброто средство за отстраняване на микробите, но в тази посока добре работят и геловете за дезинфекция на ръцете, тъй като те съдържат спирт.

Макар да не убиват всички микроби ефективно, носете такъв гел у себе си, в случай, че нямате възможност да измиете ръцете си. Поставяйте по-голямо количество от гела, за да бъде ефикасен.

За дезинфекция могат да се използват и медицинските стандартни средства като хлорхексидин, триклозан или бензетониев хлорид.