Периодът между 20-тата и 30-тата година от живота на човека е времето, в което той трябва да приключи окончателно с юношеството и да осъзнае, че е дошъл момента, в който трябва да съзрее.

Но въпреки това много от тези хора имат навици, които издават, че сякаш още са в юношеството.

1. Сякаш сте омагьосани от своя мобилен телефон и не забелязвате нищо наоколо

66% от собствениците на смартфони признават, че периодично изпитват пристъпи на номофобия, тоест страх да се окажат някъде без телефон. В САЩ вече започнаха да се появяват рехабилитационни центрове за хора, страдащи от зависимости от своите умни телефони.

Какво да направите?

Можете да започнете с това, например да си свалите приложение Moment. С негова помощ вие винаги ще знаете колко време в определен ден вие прекарвате в боравене с умния си телефон.

А още по-добре е да си установите собствени граници:

• Слагайте телефона си някъде настрани, когато се с приятели;
• Не използвайте смартфона си, когато се храните;
• Настройвайте го така, че да не ви позволява да го ползвате повече от 20 минути;
• Не посягайте към умния си телефон след 23 часа;

2. Не спестявате пари за черни дни

Болшинството от младите хора не желаят и да чуят нито за пенсия, нито за икономии. След това започват да се оплакват, че нямат пари, например за започването на нов бизнес.

Дори ако започнете да спестявате по 50 лева на месец или по-малко от 2 лева на ден точно сега, след година ще имате 600 лева, а след 10 години 6000 лева и това като ограничите разходите си с малко повече от 1 лев дневно.

Също така е възможно да успеете да откриете добър взаимен фонд, който да ви предлага добра доходност за тези пари. Дори наскоро един български банкер беше изчислил, че ако спестява по 2 лева дневно и ги сложи на 12% лихва след 20 години, ще имат над 500 хиляди.

3. Ненавиждате слънцезащитните кремове

Травмите, които слънцето нанася на вашата кожа, могат да имат дългосрочни последствия. Сред които рак на кожата, преждевременното ѝ стареене, ранна поява на бръчка, неприятна от естетическа гледна точка.

Какво да направите? Фондът за рака на кожата препоръчва в случаите, когато ще се печете на слънце повече от 30 минути, да използвате слънцезащитен крем. И да го нанасяте от по-рано, най-добре половин час преди да отидете на плаж.

4. Прекарвате глупаво почивните си дни, а понякога и делниците си

Това може да бъде много съблазнително – напивате след края на работния ден, а след това обикаляте из града до 2 часа през нощта. Но подобни навици ви пречат да се наспивате.

Недоспиването прави човек нерешителен, не работи добре, по-често променя настроенията си, започва да качва килограми.

5. Прекарвате прекалено дълго време в безпокойство за това какво мислят другите за вас

Дори не следва да се помисляте, че през цялото време ще можете да угаждате на всички. Да разходвате своето време и енергия в опит да направите другите щастливи – това означава да не спечелите нищо, освен да се сдобиете със стрес и да станете най-нещастните.

Какво да правите? Не се бойте да изказвате своето мнение, казвайте не, когато желаете. Започнете да цените своето собствено мнение. Вашият организъм и душата ви ще ви благодарят за това.