Август е месецът, когато хората правят най-много секс, наскоро установиха американски учени.

Лятното слънце, всъщност удвоява нивото на половия хормон тестостерон, повишавайки по този начин и мъжкото либидо. Лятото изобщо е време за любов.

През това време на годината повечето хора са в отпуск, дамите поради жегата ходят по улиците не съвсем облечени, а дългите топли вечери дават възможност за повече време на срещи и близост.

Мит №1 – сексът застрашава здравето, да кажем, грози ни инфаркт.

Изследванията доказват: инфарктите по време на полов акт – са прерогатив на възрастните мъже, които прекаляват с интензитета на интимните занимания. Алкохолът, нервното напрежение, свързано с вълнението как да не се изложи пред новата партньорка, нередовност в отношенията – и да, човек е в зона на риска.

Редовният секс в двойка с трайни отношения, точно обратното, е много полезен за сърцето. Изследванията на учените от Университета Куинс в Белфаст са показали – 3 полови акта седмично в този случай с 2 пъти намаляват риска от сърдечен пристъп или инсулт.

Между впрочем, не интимните ласки са не по-малко полезни и за дамите. Израелски лекари са доказали, че 2 оргазма седмично намаляват вероятността от развитие на сърдечни заболявания при жените с 30%.

Мит №2 – мъжете заспиват веднага, защото не им е харесало

Всъщност в сън след „тази работа“ мъжете ги потапя природата. Френски учени направили сканиране на главния мозък на няколко хиляди доброволци и доказали, че при мъжете кората на главния мозък, отговаряща за „осъзнатостта“ се изключва след оргазъм.

А 2 други части –поясната кора и амигдалата изпращат в този момент съобщение на тялото за необходимостта от „потушаване“ на сексуалното желание с помощта на серотонин и опиати, които действат като сънотворни. При жените механизмът за преминаване в спокойно състояние е напълно различен.

Мит №3 – мъжете мислят за секс буквално през всяка една минута.

Още едно изследване на френски учени опровергало дълго битуващото сред изследователите виждане, че мъжете на всеки 7 секунди мислят за секс. Всъщност силният пол мислят за това по 19 пъти дневно, почти колкото и за храна – 18 пъти и само малко повече, отколкото за сън – 11 пъти.

Дамите, между впрочем, за интимност мислят по-често, отколкото се предполагаше по-рано – по 15 пъти толкова колкото и за сън.

Мит №4 – мъжете са „готови“ за това винаги

Британски учени провели мащабно допитване, което показало, че най-доброто време за занимания със секс, от гледна точка на мъжете е ранната сутрин. Затова способства и тяхната физиология – именно сутринта организмът на мъжете е отпочинал, мозъкът им се е разтоварил и отдъхнал от дневните проблеми и в този момент силният пол е особено предразположен към интимен контакт.

А запитаните дами определили 11 часа вечерта в събота за най-подходящото време за секс. Как в този случай двойките се напасват във времето, е отворен въпрос? Навярно е това, че 80% от запитаните твърдят, че най-добрият секс е спонтанния.

Мит №5 – сексуалните фантазии са работа на извратеняци

Фантазиите, свързани със секс са нормален атрибут на всеки здрав човек в полова зрялост, твърдят учените. И добавят – жените мислят за близост с мъже по-често, затова пък мъжките фантазии са по-развратни.

Университетът на Гранада, Испания, провел проучване след няколко хиляди испанци и се оказало, че сексуалните фантазии са част от живота на всички участници, които били на възраст от 18 до 73 години.