Изследователите, анализиращи кардиограмите на над 20 000 мъже в Швеция, твърдят, че виаграта и други лекарства против еректилна дисфункция от същия клас няма вероятност да причиняват рак на кожата, при все, че има сериозни доводи към тази теза, които са били взети предвид при изследването.

Резултатите са публикувани в периодичното издание JAMA, като изследването е проведено от д-р Стейси Лоеб, лекар в медицински център в Ню Йорк.

Ето какво казва тя: това, което резултатите от нашето изследване показват, е че групите мъже, които имат по-голяма вероятност да заболеят от злокачествен меланом, включва тези с по-високо доходи и по-добро образование – накратко мъже, които могат да си позволят повече почивка на слънце и които имат възможността да си позволят медикаменти за лечение на еректилна дисфункция, които са доста скъпи.

Изследователите се заинтересовали от възможната връзка между двете, защото наскорошно изследване, основано на 14 случая на злокачествен меланом сред мъжете, които приемат фосфодиестераза тип 5 инхибитори и също така включват и варденафил и тадалафил, съставна част на някои продукти за подобряване на ерекцията, забелязало повишен рисков фактор.

Сред 20 000-те мъже, чиито медицински картони са изследвани, 4065 от тях се оказва, че имат злокачествен меланом в годините между 2006 и 2012. В тази група, 2148 от тях е използвал поне един от трите фосфодиестераза тип 5 инхибитори, от които 435 имат рак на кожата. Леко, но статистически значимо увеличаване на риска от злокачествен меланом е открито при мъжете, които приемат подобни вещества. Най-голямо увеличение на риска се забелязва сред мъжете, които са изпълнявали само една рецепта – около 21%.

За разлика от това, рискът не е голям сред мъже, които са изпълнявали повече от едно предписание – липса на връзка между количеството и заболяването, което е един от аргументите, навеждащ на възможността за случайна връзка между заболяването и фосфодиестераза тип 5 инхибиторите.

Д-р Лоеб смята, че „лекарите все пак трябва да преглеждат мъжете за рак на кожата, но не е нужно да добавят употребата на медикаменти против еректилна дисфункция към списъка с критерии за преглед.“

Преподавателят в медицинско учреждение в Ню Йорк, проф. Лангон споделя, че докато медикаментите за третиране на еректилна дисфункция носят със себе си сериозен риск от падане на кръвното налягане, в случай че бъдат приети заедно с други медикаменти, наречени нитрати, то като цяло са безопасни лекарства и резултатите в генерален аспект предполагат, че лекарите няма от какво да се безпокоят и че медикаментите не причиняват меланом.

Екипът на проф. Лангон, както и негови колеги от Швеция не са открили връзка между фосфодиестераза тип 5 инхибиторите и по-напреднала форма на меланом. Единствено е открита такава зависимост при по-ранните и начални форми на меланома.

Когато се използват правилно и в нормални норми, медикаментите за третиране на еректилна дисфункция са изключително ефективни и подобряват качеството на живот на редица мъже, споделя д-р Лоеб. Така че е добре мъжете да имат предвид, че връзката между вземането на подобни стимуланти и заболяването от рак на кожата е под голяма доза съмнение.