Понякога и на хора, които от дълго време практикуват бягане дългите дистанции не са им много по душа.

Затова днес ще поговорим за това какво именно ни дават продължителните бягания и защо си струва да ги включваме в своя план за тренировки, независимо дали си приготвяме за 5 километра или за маратон.

И така, защо все пак понякога трябва да бягаме и на по-дълги дистанции? Какво ни дава?

Както вече казахме, бягането на дълги дистанции включва е дори и простото изминаване с бягане на 5 километра или пък голямото разстояние е само 10 километра, като между впрочем това е отличен вариант за първо бягане.

Лекари специалисти по спортна медицина посочват, че бягането на дълги дистанции ни прави по-силни, по-издръжливи и ни учи да се справяме с умората.

Предимство №1 – добавянето на километри към стандартните дистанции отключва в организма дългосрочни изменения.

Например увеличаването на количеството капиляри в мускулите увеличава нивото на тяхното снабдяване с кислород, което на свой ред се отразява положително на производителността.

Предимство №2 – количеството и размерът на митохондриите, аеробните електроцентрали на нашите клетки също се увеличава.

Това помага на нашия организъм по-бързо да попълва и съхранява запасите от енергия, необходими за мускулната функционалност.

Това помага на нашия организъм по-бързо да попълва и да съхранява запасите от енергия, необходими за съхраняването на мускулите.

Предимство №3 – нашите мускули започват да създават по-големи запаси от гликоген. Това позволява да се избавите от усещането за умора или този момент да се отложи.

Предимство №4 – по време на бягането на големи разстояния в мускулните влакна започват да се освобождава повече миоглобин, който може да се сравни с хемоглобина в кръвта, който пренася кислорода от мембраните на клетките към митохондриите. Повече миоглобин – повече кислород постъпва в митохондриите – повече енергия за работата на мускулите.

Предимство №5 – нашите мускули се състоят от 2 вида влакна – бавни и бързи. Това съотношение е програмирано генетично и не се променя през целия живот.

Колкото по-голям е процентът на съдържанието на „бавни“ влакна, толкова повече ни се отдава бягането на дълги дистанции.

Но мускулните влакна са способни да имитират необходимият ни вариант и по време на дългия бягания да придобиват характеристики на бавни.

Благодарение на този механизъм бързите бегачи – спринтьорите, са способни да пробягат маратон, показвайки доста добри резултати.

Предимство №6 – бягането на дълги дистанции ни помага да работим на психологическото си състояние.

То увеличава психологическата ни устойчивост, а също и се явява генерална репетиция преди състезания, позволява ни да тестваме различни варианти на психологически развлечения или отвличане от нещо.

Най-интересното започва тогава, когато преминавате през всички етапи на мъките и започвате да получавате истинско удоволствие от големите разстояния.

Но този процес не е бърз или лек, но че ще ви хареса е доказано от милиони бегачи. Дори ако дългата ви дистанция е 10 километра.

Като допълнение да обясним какво означава митохондрий – двумембранен сферичен или елипсовиден органел с диаметър около 1 микрон.

Енергийната централа на клетката, основната му функция е окисляване на органичните съединения и използването при техния разпад на енергия за генериране на електрически потенциал, синтез на аденозинтрифосфат и термогенеза.

Тези 3 процеса се осъществяват чрез движение на електроните по електронно-транспортен път в протеините, от които е образувана вътрешната мембрана.