Според различни данни около 30-50% от хората над 25 години страдат от проктологични заболявания. Още около 30% в една или друга степен са усещали неприятни симптоми.

При първите признаци на неразположение консултацията на проктолог и съвременната диагностика на проктологичните патологии помагат за предотвратяване на тежки заболявания – от хемороиди до рак на правото черво. Какви симптоми трябва да послужат за аргумент да си запишете част за преглед при проктолог?

1. Болки в областта на задното отвърстие и на правото черво

Неприятни усещания, дискомфорт, болезненост в областта на ануса по време на ходене, продължително стоене, постоянно или възникващи периодични остри и тъпи болезнени усещания. Също поява на болки по време на изхождане.

2. Отделяне на кръв от правото черво

Оцветяването на тоалетната хартия в червения цвят, поява на кръв в изпражненията, жили слуз и гной във фекалните маси, следи от необичайни секрети от аналното отвърстие върху бельото. Всеки от тези симптоми е важна причина да се потърси специалист.

В повечето случаи заболяванията, предизвикващи кръвотечения, не застрашават живота, ако тяхното лечение започне в ранен стадий. Освен това непосещаването на проктолог увеличава броя на хората с онкологични заболявания.

3. Запек и затруднения при изхождане

Проблемите при изпразване на дебелото черво, честата констипация, усещане за непълно изпразване на червата след посещение на тоалетната или напротив – чести изхождания, диария, невъздържание на фекалните маси и на чревни газове, безпричинно течен фецес, лъжливи позиви за изхождане, а също и редуване на състояния със запек и с течни изпражнения.

Тези симптоми впоследствие могат да доведат до развитие на заболяване и необходимост от операция.

4. Болезнено образувание в областта на ануса

Появата след изхождане на подутина или на закръглено образувание от аналното отвърстие. При наличие на хемороиди усложненията настъпват внезапно, без предупреждения, и ако хемороидалния възел е станал напрегнат, твърд и силно болезнен или от него се е появило кръвотечение, то трябва незабавно да се обърнете към специалист по проктология.

Появата на болезненото образувание може да е първи признак на развитие на остро гнойно възпаление – парапроктит, което налага спешна интервенция.
В периода след раждане при жените хемороидите са изключително разпространен проблем.

Типични ранни симптоми на това заболяване са сърбеж, неприятни усещания в аналната област, болезненост при изхождане, слузести, а впоследствие кървави течения от правото черво. Не се бойте да се обърнете към лекар, лечението на хемороиди е възможно и по време на кърмене.

5. Травма на аноректалната област и естетическо изменение на зоната на перинеума и на аналното отвърстие

Чужди тела в правото черво. Наранявания, порязвания и прочие увреждания на аналната област с нарушаване на целостта на кожните повърхности и на лигавиците или без тях. Появата в тази област на кондиломи, папиломи и фисури.

В случай, че са установени подутини и уплътнения около или в ануса, е възможно да се дължат на попадане на чужди тела в правото черво, които не е възможно да излязат навън по естествен начин.

Не се опитвайте сами да се опитвате да ги извадите, тъй като има голяма вероятност от увреждане на нежната лигавица на ануса и възникване на възпалителен процес.

Препоръчително е веднага да се обърнете към лекар.
Проктологичните заболявания е много по-лесно да се предотвратят, отколкото да се лекуват.