Лекарите твърдят, че повечето урологически проблеми при мъжете се дължат на това, че на времето родителите не са научили своите деца редовно да се преглеждат при уролог.

Деца до 3 години

Как да подготвите детето за преглед при лекар-уролог? Тук всичко зависи от възрастта на момченцето. Много по-лесно е, ако родителите още от раждането водят своето дете при такъв специалист. За децата до 3-годишна възраст не е необходима никаква подготовка.

В тази възраст, дори не е необходимо внимателното съблюдаване на хигиенни правила, както това е нужно да се прави в тийнейджърска възраст.

Деца над 3 години

Момченцата над 3 години вече започват да разбират, че отиват при специален лекар. На тази възраст вече е необходимо да се разкаже на детето какво именно специализира лекарят уролог.

Задължително трябва да кажете на вашия син, че всички момчета и мъже трябва редовно да посещават такъв лекар, и това се прави не, защото на момчето нещо го боли, а за да не го боли никога.

Деца в младша училищна възраст

На момчетата над 7 години вече може да се обясни подробно защо е необходимо да се ходи на уролог. На детето трябва да се каже, че от състоянието на половите му органи до голяма степен зависи неговото развитие и възможността да стане татко в бъдеще.

Ако синът ви е тийнейджър

Ако детето ви е вече в подрастваща възраст и по-рано никога не е посещавал лекар уролог, то родителите следва добре да го подготвят. Юношите често предпочитат да мълчат за своите интимни проблеми.

А ако пък започне нещо да ги безпокои, те са готови да търпят до последно, само за да не отидат на лекар. В тази възраст юношите разбират колко е важно репродуктивното здраве, но всяко подозрение или въпроси от страна на родителите могат да предизвикат порой от негативни емоции.

Когато вие предложите на вашия син да се обърне към такъв специалист, то трябва да го убедите, че не съмнявате, че всичко е наред, но прегледът при уролог никога не е излишен.

На сина ви трябва да обясните, че може, а и е нужно максимално откровено да разкаже на лекаря за всичко, което го безпокои. Ако момчето не желае да присъствате на прегледа при уролог, то в никакъв случай не настоявайте.

Само прегледът и разговорът с уролога минават насаме. Не е излишно да напомните на сина ви, че преди прегледа при уролог е необходимо да си вземе душ и да си смени бельото.

Важно – отнася за тийнейджърите!

Полюцията с кафяв цвят е повод за безпокойство и е сериозна причина да се потърси помощ от уролог.

Как минава първото посещение при уролог?

Обикновено лекарят съставя анамнеза на пациента. И много често се налага помощ от страна на родителите. Майката може да разкаже на уролога как е протекла бременността ѝ, раждането, а също и как се е развивало детето, имало ли е някакви заболявания и т.н.

След това обикновено родителите обикновено оставят своя син насаме с лекаря.

По време на прегледа урологът задава няколко въпроси на момчето за възможни болки в коремната област, за повишения на температурата, липса на апетит. И в зависимост от отговорите определя по-нататъшната тактика – дали да назначи изследвания или да остави момчето да си ходи – по живо по здраво.