Страдате от липса на секс? Спокойно, не сте сами.

Жените днес имат по-малко време за секс, отколкото техните посестрими през 1950 г.

Нещо повече - има изследвания, според които 40 милиона американци имат това, което експертите наричат безполов брак - те правят секс по-малко от 10 пъти годишно.

Редовният сексуален живот е добър за вашето здраве. Той може да задоволи всякакви емоционални и физически нужди от интимност и да помогне на партньорите да останат близки, казва д-р Анита H. Клейтън, професор по психиатрия в Университета на Вирджиния.

Така че защо стоите на сухо? Една от причините може да е липса на време, но има и други фактори като прекаленото напълняване или перименопаузата при жените, които може да им слагат спирачки в спалнята.

Ето петте най-разпространени причини за липсата на секс между двойките.

Вашето легло не е секси

Ние го чуваме отново и отново: леглото трябва да се използва само за секс и за сън. На секса пречат всякакви "трети лица" като лаптопи, айпадове, смартфони, телевизорът, пък ако ще да дават и любимия ви филм.

Всичко, което ви пречи да заспите, влияе и като спирачка на сексуалния ви живот. В края на краищата, винаги е по-трудно за започнете да правите секс, ако вашият съпруг се крие зад вестник или е залепен за телевизора. А също и ако ръцете ви са заети с проучване в интернет, а не с тялото му.

Съвет: Уверете се, че в спалнята няма зона за технологии. След това погледнете сериозно на живота си и дайте приоритет на секса. Ако трябва, насрочете си романтична среща с партньора си!

Лекарствата ви убиват сексуалното желание

Каква ирония. Да започнете да приемате перорални контрацептиви, за да правите безпроблемно секс. Тогава вълшебните малки хапчета започват да изсмукват сексуалната ви енергия. Защо?

Те съдържат естроген, който повишава производството на вид протеин, който служи като капан за половия хормон тестостерон, казва д-р Майкъл Крайчман, медицински директор по сексуална медицина в болницата Хоуг в Нюпорт Бийч, Калифорния.

Други лекарства, които като страничен ефект влияят потискащо на сексуалното желание, са тези за намаляване на кръвното налягане, против тревожност, против киселини и антидепресантите.

Съвет: Допитайте се до вашия лекар за страничните ефекти от лекарствата ви върху секса. Може да го помолите да ви предпише контрацептивен метод, който не използва хормони, като например презервативи, диафрагма или спирала.

Водите твърде динамичен живот

Можете да прекарате времето си на работа, в готвене, пазаруване, в грижи за семейството. И в крайна сметка в 23:30 часа се чувствате изтощени до смърт и не мислите за нищо друго, освен как по-бързо да стигнете леглото.

Опитите на сексуалния ви партньор да ви докосне ви се струват дразнещи, чувствате се изпълнени с напрежение.

Съвет: Ако идеята за спонтанен секс ви звучи немислима, имате нужда от сериозна терапия, казват експерти.Вземете си успокояваща вана или топъл душ, предлага д-р сексоложката от Лос Анджелис Линда Де Вилер.

Според нея, потапянето в топла вода не само ви отпуска, но ви и държи далеч от всякакви дразнещи устройства като лаптопи и мобилни телефони. Добавете във ваната няколко капки етерично масло от иланг-иланг - смята се, че ароматът му увеличава сексуалното желание.

Не харесвате тялото си

Много жени не желаят да експериментират сексуално, ако те са с наднормено тегло или тялото им е променено заради бременност, казва д-р Клейтън. "Ние сме роби на това, което се идеализира като модел за перфектно тяло в медиите. Посланието е, че трябва да изглеждаш по определен начин, за да правиш наистина добър секс. "

Съвет: "Жените имат талант да не харесват много неща у самите себе си, макар че другите хора ги намират за много привлекателни", казва Де Вилер.

Чувствайте се свободни да попитате партньора си какво харесва и обича в тялото си, комплиментите ви може да го накарат да се чувства много по-положително.

Но не подценявайте психическото въздействие на милите думи. В едно неотдавнашно проучване Health.com, 37 процента от анкетираните са заявили, че отслабването ги кара да се чувстват секси. Всъщност, доказано е, че дори да отслабнете само с 5 кг, това може да отключи вашето сексуално желание.

Вие сте в период на перименопауза

Преди менопауза, хормоналните изменения - специално намаляването на естрогена, водят до физиологични промени, които може да направят така, че сексът да изглежда толкова приврекателен, колкото маратонско бягане с камъче в чорапа.

Чувствителните вагинални тъкани се овлажняват все по-малко и последвалата сухота води до болка и болезнени сексуални контакти. Горещите вълни и нощното изпотяване не помагат на нито един от двамата партньори.

Съвет: Говорете с вашия лекар за плюсовете и минусите на хормоналната заместителна терапия, която може да намали симптомите на менопаузата.

Ново изследване показва, че използването на крем с естроген или супозитории може да облекчи сухотата във влагалището. Лубрикантите също помагат, особено ако болката по време на полов акт е проблем.