Въпреки че всякакъв вид физическа активност е по-добре от нищо, някои тренировъчни планове са по-добри от други по отношение на цялостната ефективност.

Макар да си мислите, че сте потренирали добре, прекарвайки цял час в четене на списание върху велоергометъра, истината е, че ако си тръгнете от фитнес с грим, значи не сте тренирали достатъчно усилено.

В същото време, потното лице не е единственият начин да си докажете, че сте се потрудили здраво във фитнеса. Ето пет причини, поради които вашата тренировка може да не протича по правилния начин.

Не наблюдавате сърдечния си ритъм

Независимо дали сте на бягаща пътека в режим кардио, или правите тренировки с висока интензивност, вие трябва внимателно да наблюдавате сърдечния си ритъм. Оптималният пулс по време на тренировка се получава, като от числото 220 извадите броя на своите години.

Най-лесно е да проследявате пулса си чрез самия уред, но това може да става със специален часовник, или просто като поставите пръсти на китката си.

Някои хора погрешно смятат, че ако се потят, това със сигурност означава, че правят добра кардио тренировка. В действителност, едни хора са по-склонни към изпотяване от други.

Наблюдението на сърдечния ритъм е просто най-ефективният начин да се прецени нивото на интензивност на тренировката.

Разговаряте по време на физически занимания

Приятната разходка с приятел е добър начин да прекарате времето си, но не и ако очаквате тази дейност да ви помогне да отслабнете.

По-просто казано, ако можете да водите разговор по време на тренировка, вие просто не тренирате както трябва. Кратки фрази, може би, но не и обстойни разговори, особено по време на джогинг.

След тренировка не изпитвате никаква болка

Без болка няма печалба. Един добър начин да си докажете, че здраво сте се потрудили във фитнеса, са мускулните болки на следващия ден, известни ни като мускулна треска. Тя се дължи на фини разкъсвания на мускулните влакна, които бързо изчезват.

След това мускулите се адаптират, възстановяват се и стават по-силни. По принцип, трябва да се чувства умерена болка 24 часа след тренировка, ако не, значи не сте се натоварили достатъчно физически.

А при мускулна треска е да си дадете един ден почивка за възстановяване на болезнените мускулни групи, докато натоварвате други. Редувайте ги така, за да не преуморявате една определена група.

Липса на умора след тренировка

След като сте били на един и същ тренировъчен план известно време и когато приключите не чувствате тежест или умора, значи е време да промените интензивността. Ако искате да получите чиста мускулна маса, започнете да добавяте по-големи тежести на уредите.

Ако използвате по-леки тежести за тонус, правете няколко допълнителни повторения - например, вместо 10-15, ги увеличете на 25. Ако правите кардио, опитайте да ускорите темпото или да включите повече интервални тренировки.

Тъй като тялото ви непрекъснато се адаптира, ако правите едно и също нещо отново и отново, то ще свикне и няма да реагира. Колкото повече тренирате, толкова повече усилия ще са ви нужни, за да постигнете напредък.

Не тренирате разнообразно

Трябва да промените не само интензивността на вашата тренировка, но и на разнообразието в това, което правите. Бъдете креативни. Атлетичните хора не се придържат към една схема, те преминават през различни тренировки.

Ако правите един и същ набор от клекове и упражнения за бицепса ден след ден, вие вероятно нарушавате равновесието в тялото си (да не говорим за това колко е скучно). Не се страхувайте да смесвате различен тип упражнения.

Ако сте бегач, добавете няколко свободни тежести. Ако тренирате основно с тежести, опитайте да добавите йога или пилатес в ежедневието си, за да балансирате съотношението на силата и гъвкавостта на тялото си. Не е нужно да се направи всичко наведнъж, но накарайте тялото си да прави нещо, на което не е привикнало.

Не виждате физически промени

Това не означава, че ако след седмица тренировки не виждате резултати, трябва да се откажете. В крайна сметка, колко време ви отне да докарате тялото си на положението, в което е сега?

Но ако сте се хранили здравословно и сте тренирали повече от няколко месеца, без да забележите дори лека физическа промяна, може да се наложи да направите преоценка на времето във фитнеса. Прогресът е бавен, но ако се прави по правилния начин, той е видим.