Бръсненето, епилацията, кола маските… Много от нас губят време, за да се избавят от окосмяването по своето тяло.

Но не е изключено, това да е напълно излишно. Издание във Великобритания се допитало до експерти, които стигнали до заключението, че да бъде човек космат е много полезно за здравето, като това се отнася както за мъжете, така и за жените.

1. Запазват кожата здрава

Всеки космен фоликул /коренът на косъма/ представлява сложна система, включваща кръвоносни съдове, нерви, мастни жлези, напомня професорът по клетъчна биология от Бредфордския университет Дес Тобин.

Освен това, в космените фоликули присъстват в големи количества стволови клетки, които никога не загубват способността си да се обновяват. Тези клетки подпомагат заздравяването на кожата.

„Ако сравните скоростта на заздравяването на раните, намиращи се на външната, по-окосмена страна на мъжката ръка, с темповете на затваряне от вътрешната ѝ страна, то първата ще заздравее по-бързо, тъй като там има повече стволови клетки и кръвоносни съдове.“ – разказва професор Тобин.

Аналогично, поради недостатъчното количество космени фоликули на олисяващия череп раните заздравяват по-трудно, отколкото на главата, покрита с коса. Добраната новина е, че при бръснене или депилация с восък корените на космите не се увреждат, поради това всички техни преимущества се запазват.

2. Предпазват кожата от слънчевите лъчи

Космената покривка по тялото ни кара да си спомним за нашите праисторически предци, тъй като тя била единствената тяхна дреха, предпазваща ги от негативното действие на околната среда, като например слънчевото облъчване, подчертава дерматологът Ник Лоу.

Разбира се, сега едва ли някой би могъл да се похвали с прекалено плътна космена покривка, но все пак някои по-окосмени щастливци до голяма степен са по-защитени от слънчевите лъчи от останалите, отбелязва лекарят.

Още една функция на космената покривка – запазва топлината. Известно е, че оплешивялата глава изстива по-бързо, отколкото тази покрита с коса. Космите по тялото настръхват, за да намалят топлоотдаването, пояснява професор Тобин.

3. Не скубете косъмчетата от ноздрите

Колкото и отвратително да ви изглеждат от естетична гледна точка, косъмчетата в ноздрите играят важна роля – те предпазват дихателните пътища от прах и съдържащите се в нея опасни микроби, подчертава отоларинголога Джордж Марти.

Ако вие желаете да намалите тяхното количество, то е по-добре да прибегнете не към изскубването им, а към подрязването им, особено ако често страдате от хрема. Това се дължи на факта, че изскубването на косъмчетата от носа вие изтръгвате и техните корени.

На тяхното място се формира отвърстие, през което може да проникне инфекция, добавя Марти.

4. Космати гърди – признак на мъжественост и ум?

Обилно окосмената гръд отдавна се е смятала за признак за силно изразени мъжки качества и на добро здраве. Не е изключено, това твърдение да е далеч от истината.

Косматите гърди се смятат за признак на високи нива на тестостерона, което свидетелства за добро здраве и висока сексуална активност, отбелязва ендокринилогът Нида Чаммс.

5. Окосмени палци на краката – признак на добро кръвообращение

Още една черта, която едва ли би ви се сторила привлекателна, но наличието на косъмчета по палците на краката може да говори за това, че вашето кръвообращение е в нормата.

Хирургът Константинос Кириакидес пояснява, че загубата на окосмяване по краката и особено по палците, може да бъде първият симптом на нарушена проходимост на периферните артерии, което до понижаване снабдяването на тъканите с кислород и хранителни вещества.