На бас, че познавате не един човек с алергии към най-различни неща - цветя, прах, ядки, яйца, кучета и котки. Или пък някой с екзема. Или може нещо подобно. Също така, най-вероятно вашите прабаби никога не са имали такива проблеми.

До голяма степен това се корени в начина на живот и храната, които са били твърде различни от днешните. Всъщност прабаба ви не е била супер-герой от комиксите, тя просто е живяла различно.

Ето 10 идеи защо прародителите ви са били в по-добро здраве от вас и как да промените това:

1. Прабаба ви никога не е пазила диета

Можете ли да си представите прабаба си да седне и да брои колко калории е изяла днес? Не, за бога! Обзалагам се, че доста би се смяла на тази идея.

За съжаление, повечето от нас са израстнали с мисълта, че трябва да броиш калории и да гладуваш за да постигнеш целите си. Но да помислим логично - не всички калории са еднакви. 100 калории от шоколад са различни в сравнение със 100 калории от авокадо. Не са калориите тези които се гледат, а качеството на храната.

 

2. Яла е истинска храна

Генетично модифицирани храни, оцветители, консерванти, добавки, аромати, подобрители. Всички тези неща биха се сторили на прабаба ви съвсем чужди и непознати.

Все едно да седнете да и говорите за Туитър. Или за Фейсбук. Тя не се е нуждаела от специален радар за да ги засече, просто защото за нея тези неща не са съществували. Хранела се е с това, което природата е давала - естествени плодове и зеленчуци, риба, месо, мляко. Всичко напълно натурално.

 

3. Била е много по-активна

За разлика от вас, вашата прабаба не е прекарвала целия ден на компютъра в офиса, а после останалата част от деня - вкъщи, пред телевизора. Налагало и се е да се движи повече и да стои по-малко на задните си части. Опитайте се да се движите повече. Да, в условията на съвременния живот това е трудно, но постарайте се да ставате от компютъра на всеки 30 минути и да се разтъпквате.

4. Намирала е време за готвене

Живеем във време, в което, кой знае защо, всеки се хвали колко е зает. “Ооо, много съм заета за да готвя!”. Или “Толкова съм заета, че приготвям на бързо едни полуготови спагети…”. Всичко това са глупости. Човек винаги може да намери време да си приготви нещо просто, което не отнема часове. Всъщност има много малко неща, които са по-важни от консумацията на истинска храна. Така че просто отделете малко време за това.

Прабаба ви е живяла здравословно, без да се старае да прави това
5. Умният маркетинг не е влияел върху избора и на храна

Думи като “нискомаслено”, “нискокалорично”, “без захар” никога не са присъствали в нейния речник. Това са модерни концепции, които ви подвеждат, че правите нещо здравословно.

Но не се заблуждавайте. Когато видите, че нещо е без мазнини означава, че просто мазнината е заменена със захар. А когато видите, че дадена храна е нискокалорична не си мислете, че е задължително здравословна. Храните, които са без захар, обикновено са пълни с подсладители, което е изключително вредно за здравето. Това няма да е по-полезно за вас от кучешка храна.

Има много неща, които да научим от нашите прадеди. Нищо не ни пречи да запазим модерния си начин на живот и да го съчетаем с неща, които са по-добри за нашето здраве и които сме виждали от нашите прабаби. Никой не ви кара да мислите като своите прародители или да носите огромните и претрупани бабини дрехи - просто вижте се е хранила тя и как е приготвяла храната си.