Ако през изминалата 2014 година не сте отделили време и средства за почивка край морския бряг, то след тази статия най-вероятно ще ви се прииска през лятото на 2015 г. да го направите. Новата книга на Уолъс Никалс - резултат от 10-годишен труд и постоянни проучвания, се нарича “Син ум”.

Книгата показва колко силно е влиянието на водата върху човека и колко позитивно му се отразява нейната близост , независимо дали сме до нея, в нея или под нея.

Резултатите от проучванията показват, че близостта на водата ни кара да се чувстваме по-щастливи и стимулира мозъкът да отделя окситоцин, допамин и серотонин.

1. Човешкото същество е тясно свързано с водата от самото си създаване. Бебешкото тяло съдържа 75% вода. Докато остаряваме, нашите тела стават все по-сухи (водното съдържание пада на 60%), но мозъците ни все още запазват ¾ водно съдържание.

Изненадващо, но дори и костите ни са 31% вода! В черепната кутия човешкият мозък е разположен в прозрачна и чиста течност, наподобяваща вода.

Според Уолъс Никалъс, ние имаме специална връзка с водата, защото еволюционно произлизаме от океаните. Първо сме били водни създания, после сме започнали да пълзим, а накрая - да вървим.

Всъщност в началните фази на развитието си човешките ембриони имат дори хриле, които по-късно изчезват. Освен това, водата в клетките ни е много подобна до тази, която виждаме в морето.

Според Никалъс, тази връзка с водата ни кара да се чувстваме на правилното място винаги когато се намираме близо до воден басейн.

2. Когато сме край брега сме по-отпуснати

Намерете снимка на морски пейзаж без много хора - само море, вълни, птици. Погледайте я известно време. Не ви ли успокоява?

Научни изследвания показват промени в работата на мозъка докато човек наблюдава подобен природен пейзаж. Намаляват се хормоните на стреса, засилва се вътрешното усещане за спокойствие.

В същото време проучването показва, че при наблюдаване на снимка с градски пейзаж, много хора реагират с по-засилена активност на този дял на мозъка, който отговаря за отделянето на хормони на стреса.

Разбира се, всеки естествен пейзаж оказва успокояващ ефект и създава усещане за благоденствие, но морският пейзаж печели по точки.

3. Природните пейзажи печелят над градския ландшафт

И докато гледането на природни снимки има положителен ефект, то естествените пейзажи имат дори още по-силен ефект върху психиката.

През 2011 година било проведено проучване сред 22 000 души. Те трябвало да определят колко щастливи се чувстват в зависимост от това на какво място се намират.

Резултатите показали, че хората, които се намират сред природата, са много по-щастливи в сравнение с останалите, а онези намиращи се в близост до морето или до друг голям воден басейн били най-щастливи от всички.

4. Водата подмладява умореният ум

В част от книгата озаглавена “Вода, природа и оптимален ум” Никалъс обяснява колко бързо се изтощава човешкият мозък при съвременния начин на живот.

Според него един от най-добрите начини да “презаредим батериите” на изтощения ум е като прекараме известно време край морския бряг.

Той се позовава на проучване публикувано в списание Environmental Psychology през 1995 година

Проучването се концентрирало върху това дали студентите ще покажат по-добри резултати и представяне в училище, ако им се покажат природни пейзажи и съответно обичайният за повечето от нас градски ландшафт .

Използвани били стаи от общежития с гледки към парк, море, езеро или гора и съответно към улицата. Оказало се, че студентите в стаи с природни гледки получавали по-добри оценки и вниманието им е много по-изострено по време на лекции.

5. Синьото успокоява

Оказва се, че синьото е най-популярния и обичан цвят в света. Никалъс се позовава на проучване проведено през 2003 година сред 232 души от цял свят.

Попитани кой е любимият им цвят 42 процента от мъжете и 35 процента от жените казали, че преди всичко харесват синия цвят.

За Ниаклъс това не било изненада. Той счита, че това е съвсем нормално като се има предвид, че живеем на планета облечена в сини нюанси - море, небе, езера. Той твърди, че категорично може да се каже едно - синият цвят провокира положителен емоционален отговор.

Трансмитерите в мозъка, които реагират при гледката на син цвят, са същите тези, които са свързани с чувства като еуфория, радост, благоденствие и богатство.

Друго проучване цитирано от учения показва, че хората е по-малко вероятно да почувстват клаустрофобия или умора ако са в помещение със син цвят.