Въпреки многобройните открития в областта, постоянните научни изследвания и новите технологии, ракът все още е много сериозен проблем за населението на планетата.

При всички модерни методи на лечение, това все още е една от водещите причини за смъртност. В световен мащаб това заболяване засяга по-често мъжете, от колкото жените, а вероятността от възникването на подобен здравословен проблем се увеличава след 55 годишна възраст. Приблизително 77% от диагностицираните са на възраст над 55 години.

Как може човек може сам да установи наличието на подобен сериозен проблем у дома и навреме?

1. Бучка или удебеляване на гърдите, тестисите и лимфните възли.

Много видове рак могат да се засекат навреме чрез самостоятелни рутинни прегледи и опипване на кожата у дома. Това важи особено за рака на гърдата или тестисите. Ракът на гърдата много често се проявява като удебеляване и зачервяване, а не само като бучка.

2. Кожни изменения

Кожните изменения могат да бъдат знак не само за рак на кожата, но и за други видове ракови заболявания. Някои от предупредителните симптоми могат да включват:

- тъмно изглеждаща кожа;
- жълтеникава кожа;
- зачервена или възпалена кожа;
- сухи люспести петна;
- прекомерно окосмяване;
- брадавици, бенки или лунички, които рязко променят размера, цвета или формата си;
- рани, които не заздравяват;

3. Проблеми с гърлото и устната кухина

Устойчиви възпалено гърло, кашлица, дрезгав глас, буца в гърлото или затруднено преглъщане могат да бъдат сигнал за рак на фаринкса, ларинкса, или хранопровода.

Всяка кашлица, която се придружава от кръвохрак, трябва незабавно да бъде проверена от специалист.

Бели петна в устата и на езика могат да бъдат знак за левкоплакия. Това е предраково състояние, което се причинява от често възпаление и не рядко е резултат от употребата на тютюневи изделия.

4. Промяна в навиците за ходене до тоалетната, проблеми или промени във функцията на червата, пикочния мехур и храносмилането

Продължителни трудности при уриниране, запек, хронична диария, коремни болки, ректално или пикочно кървене или тъмни като катран изпражнения могат да бъдат индикатор за рак на пикочния мехур, на простатата, както и други видове ракови заболявания.

Повтарящи се храносмилателни проблеми като лошо храносмилане, гадене, киселини в стомаха, подуване на корема, загуба на апетит и дискомфорт в коремната биха могли да бъдат признаци на рак.

5. Болка

Болката в много случаи е знак за продължително възпаление и отслабена имунна система. И двете могат да бъдат предпоставка за поява на ракови заболявания.

Главоболие, което не отзвучава, е възможен симптом за рак на мозъка, а болките в гърба могат да сигнализират за раково образувание на яйчниците, дебелото черво или ректума.

Не оставяйте продължителните болки без изясняване на техния произход, защото болката в резултат на рак често е сигнал, че заболяването се е разпространило извън първоначалното си местоположение.

6. Хронична умора

Хроничната умора, която не може да премине с добра храна, почивка или много сън може да е лош сигнал. Докато туморът расте, тялото може да започне да се чувства все по-изтощено, а това е сигнал за претоварена имунна система.

7. Повтаряща се треска

Не може да се каже, че треската е свързана само с рака, защото тя може да е симптом на много други проблеми, в това число и на стрес или преумора, но когато е повтаряща се, това вече не е добър знак.

Повечето раково болни споделят, че в даден момент от развитието на болестта са изпитвали повтарящи се периоди с треска. Това е признак, че заболяването въздейства върху имунната система.

В по-малко случаи повтарящата се треска може да е симптом за започваща левкимия или лимфома.

8. Загуба на тегло

В даден момент от своето заболяване повечето раково болни рязко понижават теглото си. Това се случва много често при ракови заболявания на панкреаса, стомаха, хранопровода или белите дробове.

Ако някое от изброените проблеми съществува трябва да се потърси професионална помощ веднага за да може професионалист да потвърди или да отхвърли тази диагноза.