Всички знаем, че трябва да поговорим с децата си честно и открито по въпросите, свързани с наркотиците и алкохола. Просто да кажем „не“ не означава, че ще предотвратим риска детето ни да започне да приема наркотици. Ето и няколко полезни съвета за това.

Трябва да се изправите пред проблемите бързо

Ако един тийнейджър взема наркотици или се съмнявате, че го прави, специалистите съветват родителите да не изчакват, а да действат мигновено. Някои младежи престават да употребяват наркотици след като навършат 20, но проучванията показват, че колкото по-млади са, толкова по-голяма е вероятността и опасността от пристрастяване. Всеки, който има дори и най-малките опасения, трябва от рано да потърси помощ.

Започнете да говорите с децата си на темата, когато са още малки

Ранната намеса може да се окаже много по-добър начин за борба със наркозависимостта и дори може да предотврати появата ѝ. Изследване от 2011 година посочва, че 62% от младежите, които признават, че приемат алкохол, споделят, че първото им сериозно напиване е станало факт до петнайсетата им година.

Специалистите съветват, че е най-добре родителите да започнат разговорите с децата си по темата когато те са на възраст между 8 и 10 години, за да могат да имат повече информация и да не се заблуждават от това, което техните връстници могат да им кажат.

Поставете ясни граници и очаквания

Повечето тийнейджъри основно знаят, че родителите им не желаят те да използват и приемат наркотици. Според статистика от проучване, през 2010 година 89.6% от младежите споделят, че родителите им са силно против факта, че са опитвали марихуана веднъж или два пъти.

И при все това, много родители се чувстват неуверени да започнат да говорят с децата си относно алкохола и наркотиците в детайли, ако децата им не са се сблъсквали с тях до този момент. Но не се заблуждавайте: едно ясно отправено съобщение може да помогне и да предотврати употребата на наркотици. Бъдете кристално ясни какви са правилата и какво ще последва, ако те ги нарушат.

Бъдете позитивни

Предотвратяването на употребата на наркотици не е нужно винаги да бъде под формата на сериозни и страховити заплахи и предупреждения или последствия за децата. Използването на мотивацията на младежите за вписване в средата може да се окаже полезен метод за предотвратяване на опитите за употреба на наркотици.

В действителност, по-голямата част от връстниците на младежите не вземат наркотици и не употребяват алкохол, сочи изследване, проведено сред около 50 000 ученици в осми, десети и дванадесети клас. През 2011 година 12.5 % от интервюираните осмокласници съобщават, че са употребявали марихуана през последната година, а 7.2 % че са пушили трева миналия месец. 10 % заявяват, че са използвали нелегални наркотици и лекарства през последните 30 дни.

Изградете емоционална връзка и гъвкавост от самото начало

Предотвратяването на употребата на наркотици може да започне без дори да се споменават наркотици. Трябва да се справите първо със стреса. Деца, които имат ментални проблеми, или които изпитват затруднения с това да се преодолеят или да се справят със собствените си емоции, в по-висока степен прибягват към употреба на алкохол и наркотици.