Децата са непредсказуеми по природа. Прекалено тихото и необичащо игрите дете е способно да предизвика тревога у родителите си, - „Да не би да е болно!“ Но по-малко опасения възникват у тези, чието чедо е прекалено активно.

На децата, които не могат да стоят на едно място , трудно им да се концентрират, да запомнят информация, да си подредят мислите, да се отпуснат преди сън, им се поставя безразсъдно диагнозата „Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност“.

И защо? Тъй като в повечето случаи децата са просто много енергични, емоционални и любознателни.

Задачата на родителите е да насочат потокът на детската енергия в мирното русло. Само си представете колко значима информация е способно да усвои активното дете, колко много полезни неща може да свърши.

Съвети за родителите на малкия немирник

Някои родители правят непростимата грешка да се опитват да успокоят твърде активната тяхна рожба. Те самостоятелно поставят на сина или дъщеря си диагноза СДВХ и се опитват да отстранят проблема с помощта на лекарства.

Но дори най-безобидните успокоителни могат да нанесат на детето очевидна вреда – да предизвикат проблеми със съня, раздразнителност, често да плаче,вялост и тревожност.

Наличието у вашето дете на СДВХ може да се потвърди и опровергае само от лекар, помнете го винаги това.

Как да се успокои буйно малко дете, което бяга от сутрин до вечер из апартамента, помитайки всичко по пътя си, отказвайки да си пише домашните, не може и за 10 минути да седне да гледа анимационен филм и постоянно вади душата на родителите си, учители и възпитатели с въпроси и безумни идеи?

1. Придържайте се към определен дневен режим

Действията на твърде активните момченца и момиченца по-добре да се ограничават с времеви рамки. Да привикне детето, че в 6 и 30 трябва да става, в 12 часа – да обядва, а от 17 до 19 е разходката преди вечеря.

Децата, чийто ден е структуриран по-лесно се контролират. Освен това разписанието, което детето следва ден след ден спомага за развитието на отговорност, внимателност, повишава трудоспособността.

2. Не превъзбуждайте детето

Родителите с деца, които имат неизчерпаем запас от енергия, трябва да се стремят денят има да бъде колкото се може по-наситен. Плуване, бокс, сутрешни и вечерни разходки, четене на книги, рисуване.

И освен това занятията в училище или игрите в детската градина. В този подход има смисъл, тъй като детето ще може да освобождава напълно натрупаната в него енергия.

В идеалния случай вечер то ще чувства лека умора. Но не всичко е толкова просто. Превъзбуздената нервна система може да доведе до повишена раздразнителност и безсъние. През деня детето преживява толкова събития, че вечерта просто не може да ги „смели“.

3. Следете как се храни

Някои храни са способни да повишат активността на детето. Научно доказано е, че захарта в големи количества води до хиперенергичност при децата. Ограничете употребата на сладко вечерта.

Включете в менюто на сина или дъщерята полезни натурални продукти – плодове, зеленчуци, мляко, кисели млека, постни меса.

4. Не изяснявайте отношенията си пред детето

Хиперактивното дете е много впечатлително и чувствително, затова не трябва да правите скандали пред него.

5. Измислете увлекателно занимание

Хобито за детето спасява родителите, които са загубили надежда, че могат да ангажират с нещо малкия немирник.