Според статистиката 85% от хората считат братята и сестрите си за най-близките си хора. Но това съвсем не означава, че на времето по-голямото дете не се е опитвало да остави по-малкото на улицата.

А пък по-малкото не е доносничело за странното поведение на по-голямото. Принципно, докато детето не достигне пълнолетие и не започне да разбира какво е неговото щастие и той има брат или сестра, родителите са длъжни да се погрижат за това да му разкажат кое е и какво място заема в семейството.

Между впрочем игнорирането на такива разговори може да доведе до трагични последици – ревност, враждебност, агресия на по-голямото дете спрямо по-малкото. И така, за да цари във вашето семейство библейско разбирателство, по-долу ще приведем 7 правила как да подготвите по-голямото дете за появата на по-малко братче или сестриче.

1. Кажете навреме

Природата е разпоредила така, че е дала на самата жена достатъчно време за подготовка за раждането на детето. За 9 месеца тя свиква с мисълта, че в нейния живот ще се появи нов човек. Същото се случва и с близките – мъжът, бабата и дядото са длъжни да свикнат с мисълта за появата на новия човек.

Дори тези, които осиновяват дете – преминават през множеството етапи на административното производство, посещават лекции по адаптация на детето и най-накрая чакат своя ред за осиновяване. Като цяло, време, чиято продължителност е сродна с тази на бременността.

Така че няма нищо изненадващо в това, че някои деца реагират неадекватно, когато разбират, че ще имат братче или сестричка в деня на непосредствената поява на „конкурента“ на света. Това за тях е като удар с брадва по главата.

Детето също има право на време, за да свикне с новото си положение на по-голям брат или сестра.

Разговаряйки с детето за появата на бебето, се фокусирайте върху положителните моменти. Уместно би било да приведете пример с някои популярни братя като Пулеви например, които са станали успешни именно благодарение на това, че са били заедно – една сила, един екип.

Трудно е човек да намери друг човек на Земята, с който да бъдат толкова единодушни. Еднаквата среда, възпитанието и бекграунда дават своя принос.

2. Научете го да бъде грижовно

Виждали ли сте паркираните коли по тротоарите така, че пешеходците да не могат да минат или оставени в дясната лента джипове, само за да може техният собственик да отиде до магазина?

Психолозите са убедени, че това е дело на възрастни, които са расли сами, без братя и сестри. Те не умеят да се поставят на мястото на друг човек.
Разговаряйки с детето за появата на неговия по-малък брат или сестра, е необходимо да му разкажете, че вече ще бъде по-голямото и ще трябва да се грижи за него/нея.

Не в смисъл да сложите каишка на врата на по-голямото, а да помага и да бъде съпричастно. Ако изрисувате правилно емоционално разговорът, то смятайте, че сте възпитали целеустремен и отговорен човек.

3. Въвлечете по-голямото дете в живота на по-малкото

Обикновено децата изпитват ревност. Те смятат, че родилото се бебе принадлежи на мама и на татко, но не и на него. Впрочем, ако въвлечете по-голямото в живота на по-малкото, то това може да премине без стресови ситуации.