Това бе поредният разговор за Доналд Тръмп, или пък за Бойко Борисов, за могъществото на Русия. Най-вероятно не си и спомняте. Но в паметта ви е останало само това, че е бил горещ, безсмислен и уморителен.

И обикновено и няколко часа не са достатъчни, за да си го избиете от главата и раздразнението ви да отшуми. От една страна нито гледната точка на събеседниците ви допада, нито дори начинът им на мислене.

От друга страна не, най-вероятно не сте били и във възторг и от вашите отговори и аргументи. Отново и отново превъртате спора през ума си, и всеки път се натъквате на една и съща мисъл, не си е струвала енергията, която сте загубили в него.

И това е важно, защото всички сме наясно, че нямаме запас от излишна енергия. Неотдавна Том Рат автор на книгата «Are You Fully Charged?» разказал, че задал на 10 хиляди души въпроса дали вчера са били пълни с енергия и само 11% му отговорили утвърдително.

Това означава, че 89% от нас съвсем не се чувстват бодри.

Уравнението обаче има две страни, можем да се зареждаме с енергия по-често и по-пълноценно или пък да я разходваме по-пестеливо.

Необходимо е да съблюдаваме поне едно от тези условия, ако желаем да посветим цялата наша най-продуктивна енергия на най-важните задачи в работата и в живота.

Как да се зареждаме с енергия?

По тази тема е писано доста – например енергията се увеличава, когато спите по 8 часа, придържате се към здравословна диета, прекратявате храненето преди да сте се наситили, редовно тренирате.

Освен това взаимоотношенията с любимите хора, усещането за съпричастност към нещо голямо, емоционалната и интелектуалната ангажираност – всичко това зарежда „батериите“.

С други думи, вие знаете как да попълвате запасите от енергия.

Следователно въпросът е колко стратегически използвате тази енергия. И към него трябва да се подходи достатъчно добре обмислено.

1. Във всеки един момент следете къде разходвате енергията си, можете да настроите мобилния си телефон от време на време да ви подава сигнал.

Това ще ви служи за напомняне, за да обърнете в дадения момент внимание за какво разходвате енергията си – както видимата – действията, така и скритата – мислите.

Когато гледате на своя живот през призмата на енергията, вие започвате да виждате всичко в друга светлина.

2. Напомняйте си кое е важно за вас – трябва да се ориентирате какво придава смисъл на живота ви – радостта или продуктивността. Това ще ви позволи да вземате разумни решения за това как и къде да насочвате енергията си.

3. Умно планирайте енергийните си инвестиции – когато осъзнаете какво е важно за вас веднага го включете в графика. Само така вероятността да се ангажирате с дейности, които само губят енергията ви ще намалее значително.

4. Най-важното е да помислите къде няма смисъл да инвестирате енергията си. Едва ще започнете да следите къде губите силите си, веднага ще забележите кои ваши мисли и действия са пълна загуба на енергия.

5. И накрая, не прекарвайте прекалено много време в размишления за това – съвсем не е задължително да започнете да правите всичко правилно, достатъчно е да е малко по-добре от вчера. Просто опитайте да избегнете поне един безсмислен спор.