Всеки от нас се старае да се информира достатъчно за здравословното хранене и здравословния начин на живот. Никой обаче не е застрахован от грешки или пропуски.

Ето кои са петте най-разпространени грешки, които често допускаме в ежедневния живот.

Изпиване на таблетки с грешната напитка

Защо това е лошо: приемът на таблетките със сок от грейпфрут може да повиши ефикасността на някои лекарства, което води до непредвидими странични ефекти.

Алкохолът може да повиши ефектите на таблетките за сън и да предизвика стомашно кървене при пациенти, които приемат противовъзпалителни средства или разтвор на аспирин.

Консултант-фармацевтът Наргис Aра казва: "Прочетете инструкциите внимателно при вземане на лекарства, кога е точното време, с или без храна, с или без течност." Освен ако не е указано друго, лекарствата се вземат с вода.

Убеждението, че салатата е напълно здравословна

Защо това е лошо: Салатата е избор на здравословна храна, но понякога може да се окаже всичко друго, но не и диетична, казва Лайла Люис, хранителен терапевт.

"Добавки като заквасена сметана, сирене, бекон и сирена като в салатата Цезар например, могат да доставят на организма истинска бомба от калории и мазнини.

Едно проучване установи, че само шест от общо 270 салати, закупени от главната улица в кафенета и вериги за бързо хранене, съдържат по-малко сол, отколкото пакетче чипс.

Просто решение: Попитайте за състава на дресинга преди да забодете вилицата си в салатата по време на хранене.

Ако той е диетичен, заедно със салатата вие ще получите по-малко калории. Можете да се опитате да се информирате онлайн за предлаганите видове салати и техния състав, преди да отидете до заведение за бързо хранене или да поръчате храна за в къщи.

Пропускане на закуската

Защо това е лошо: един от осем възрастни прескача закуската, въпреки проучванията, които показват, че по-късно няма да наваксате с витамините и минералите, които сте пропуснали на закуска.

Пропускането на закуската може да ви направи по-дебели, според проучване от 2009 г., публикувано в списание за затлъстяването.

Просто решение: "Дръжте запаси от храни, като пресни плодове, сушени плодове и ядки, житни блокчета, плодови сокове и филийки плодов хляб," съветва Лейла Люис. "Тези храни са удобни за бързо консумиране, дори да закъснявате за работа."

Избор на храна с ниско съдържание на мазнини или с етикета Light

Защо това е лошо: Много храни "с ниско съдържание на мазнини" съдържат добавена захар за подобряване на вкуса, обяснява диетологът Зоуи Харкомбе, автор на книгата "Защо преяждаме?". Захарта предизвиква отделяне на инсулин, което намалява нивото на кръвната захар, така че можете да се чувствате гладни.

Просто решение: По-добре е да ядете пълномаслени храни в по-малки количества, тъй като те отнемат повече време за храносмилане и затова ви помагат да се чувстват сити за по-дълго.

Отказът от мляко и млечните продукти

Защо това е лошо: "Важно е жените да получават достатъчно калций чрез храната, когато са на възраст между 20 и 30 години, докато все още са в състояние да натрупват калций в калциеви депа," казва диетологът Фиона Хънтър.

"След това, ако те не получават достатъчно калций с храната, тялото ще започне да го извлича от костите. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми като остеопороза в по-късна възраст."

Просто решение: От решаващо значение е да се ядат повече зеленчуци и консервирани риби с кости като сардини, както и млечни храни.