Отговорите вълнуват момчетата много повече, отколкото си мислят родителите. Подрастващите изобщо не са във възторг от предизвиканите от хормоналните колебания метаморфози.

Какви въпроси най-често тревожат подрастващите момчета

1.Изглеждам ли нормално в сравнение с връстниците

Пубертетът протича при всеки с различно темпо, и в средното училище това е особено забележимо. Едни подрастващи вече са станали по-високи от майките си, а други дори от татковците, гласът им е станал дрезгав и дори се бръснат.

Други пък се срамуват от гладката си кожа, по която няма никакви признаци на поява на брада, нито пък на окосмяване по ръцете и краката.

Комплексират се и не желаят да се гледат в огледалото както едните, така и другите. Но разбира се, на вашия тийнейджър най-вероятно ще му се струва, че нещо не му е както трябва.

Няма как да помогнете в тази ситуация, не трябва само да влошавате положението с неудачни сравнения с връстниците или шеги с външния му вид, особено в присъствие на други хора.

2.Какво да правя със силната миризма на тялото

В периода на пубертета се променя не само външния вид на тялото, но и неговата миризма.

Недоволствате, когато виждате маратонките на сина в коридора, а самият той явно се чувства неловко, когато се прибира у дома с екипа за спорт.

Сега е времето да се поговори за личната хигиена – меко, без да се налагате и да преминавате към личностни нападки.

Кажете му, че на неговата възраст е време да започне да използва дезодорант – хормонални промените са при всички, и това е нормално. Помислете какъв е най-добре да му подарите – стик, рол-он или спрей.

Бельо, тениски и чорапи от памук – това са най-подходящите материи за момчета в пубертета, оставете в коридора дезодорант за обувки на видно място. Също е желателно да подарите на вашето пораснало момче мъжки шампоан и душ гел.

Ако всички тези мерки не помагат, поти се много, а миризмата му е силна, може би е добре да отидете на профилактичен преглед и ако се установят отклонения в изследванията може да ви се даде направление за ендокринолог.

3.Влажно долно бельо сутрин – срам или позор

Полюция или неволна еякулация без стимулация е често явление при подрастващи момчета. Ако момчето не е чувало за това, то може да реши, че нещо с него не е наред.

Най-добрата профилактика е своевременно предложената книга за пубертета, макар че сега с достъпа до интернет, всеки подрастващ лесно може да провери какво му се е случило с натискане на няколко клавиша на клавиатурата.

Ако забележите мокри чаршафи или бельо в коша за пране, не повдигайте на въпрос това.

Що се отнася за другите разговори за мъжката физиология, по-добре е с това да се заеме не майката, дори не и таткото, а някой роднина-мъж, чичо или по-голям брат.

4.Какво да правя с неочакваната ерекция

Страховете на девойките от поява на петна по време на месечен цикъл са не по-големи от тези на момчетата от ерекцията на неподходящо място – пред дъската, в часовете по физкултура, по време на каране на велосипед или при общуване със симпатична девойка или пък с по-млада учителка.

Колкото и да е странно, просветителска роля по отношение на този въпрос имат не само книгите, но и комедии с актьори подрастващи. На места са грубовати и пошли, но за сметка на това в достъпна форма се борят със страховете на подрастващите.

Това, което се случва с тийнейджъра, става и с героите, това означава, че всичко е нормално.

5.Нещо с ориентацията ми може да не е наред

Колкото и да е странно, такива мисли навестяват много момчета. За сексуалността не е прието да се говори откровено и на глас, особено в тийнейджърска възраст.

Приятелството между подрастващи, в рамките на което е налице емоционално привличане, не се отличава много от истинското влюбване – пак има ревност, обиди, желание да бъдеш най-важния за този, когото ти смяташ за значим.

Постарайте се да избягвате каквито и да оценъчни съждения по този въпрос. Подрастващият трябва да знае, че ще го подкрепяте и разбирате каквато и сексуална ориентация да има.