Това по какъв начин оползотворяваме времето си след края на работния ден, с какво се занимаваме вечер, през почивните дни или по време на отпуска до голяма степен зависи и как ще се развиваме в професионалната сфера, в която сме избрали.

Ако желаете да достигнете желаните цели, що се отнася до работата ви, то тогава трябва да сте по-внимателни при избора на това как да прекарвате свободното си време, като под понятието се има предвид времето – след приключване на служебните ангажименти.

1. Спортувайте или правете разходки

Тази препоръка или по-скоро съвет най-вероятно сте чували многократно и преди, и то по съвсем различен повод – най-вероятно с цел предотвратяване на някакво заболяване.

Значимостта на двигателната активност е много трудно да бъде надценена, тъй като веднага се усеща колко благоприятно се отразява на способността ни да творим, емоционалното състояние също се значително подобрява, а освен това започваме и да вярваме много повече в себе си, като преобразяващият ефект се наблюдава не само при изпълнение на служебните задължения, но и в отношението към половинката и към децата.

Не е важно с какъв спорт ще се захванете – най-добре е да ви харесва, например можете да отидете на фитнес или пък да се разходите в парка. И това е задължително, ако желаете да бъдете истински извор на идеи и да бъдете ентусиазирани през целият ви 8 или повече часов работен ден.

2. Потърсете нещо, което да се превърне в източник на вдъхновение за вас и бъдете отворени за нови преживявания и за придобиване на опит

Около нас има толкова нови и интересни неща, че е недопустимо да прекарваме вечерите си на дивана в хола пред телевизора.

3. Използвайте свободното си време за установяване на по-близки отношения с роднини, приятели и колеги

Вероятно не ви достига време, дори да позвъните на тези близки ваши хора, а за срещи изобщо и дума не може да става. Но живото общуване в тесен кръг е изключително важно и затова в никакъв случай не бива да се пренебрегва.

И причината е съвсем ясна – всички проблеми и недомлъвки ни изяждат, не ни позволяват да се съсредоточим достатъчно върху работата и в крайна сметка се отразяват неблагоприятно на продуктивността.

4. Научете се да казвате – НЕ

Мъдрите хора разбират, че не е възможно човек да бъде на няколко места едновременно и да свърши цялата работа за един ден. Преди да се захванете с допълнителен проект, да приемете покана за вечеря и да съгласите да помогнете на колега, се запитайте – каква цел ви е приоритет към този момент?

Дали ще ви приближи към нея, това, което смятате да започнете да правите сега или само ще си усложните живота?

Да кажете – ДА на ненужна работа, означава да се откажете автоматично от всички други, понякога и по-важни. Колкото по-бързо осъзнаете това, толкова по-добре за вас.

5. Прекарайте известно време извън Интернет

Обезпокояващите нотификации от социалните мрежи и от електронната поща не ни позволяват изобщо да си почиваме през целия ден. И ако по време на работа или изобщо през седмицата, излизането извън ефир, не е реалистично за всеки от нас, то тогава можете да напуснете мрежата през свободното си време или през почивните дни.