Изкуственото оплождане е един от най-съвременните методи за борба с безплодието. Към настоящия момент този съвременен способ е помогнал на голям брой семейни двойки да стата щастливи родители. Обикновено към инвитро процедурата, която е сложна и скъпа, се прибягва в ситуациите, когато всички останали способи да се помогне на двойката да се сдобие с дете се оказват неефективни.

Зачеването в епруветка дава добри резултати в случай на безплодие на един от партньорите, наличие у жената на непроходимост на маточните тръби или ендометриоза, а също и хормонални нарушения, обусловени от затихване на репродуктивните функции с напредването на възрастта.

Разбираемо, че жената, която прибягва да инвитро процедурата, след като се е отчаяла от невъзможността да забременее по естествен път. Често към изкуственото оплождане се подхожда към последен шанс за зачеване на дете и жената не отстъпва от своето решение, макар и да е запозната с възможните усложнения.

От това обаче не следва, че жените, които са се решили твърдо на тази процедура, не трябва да получават подобна информация, тъй като е необходимо да бъдат готови за последствията от различните медицински манипулации.

1. Вътрешни кръвотечения

За да се оплоди яйцеклетка в епруветка, е необходимо да се извлече от тялото на жената в определен момент от менструалния цикъл.

Процедурата се провежда с използването на упойка – под контрола на ултразвуков вагинален датчик лекарят прави пункция в стената на яйчника и с помощта на аспирация – всмукване, със специална спринцовка канюла се извлича яйцеклетка заедно с фоликулярна течност.

Самата процедура не е опасна и е не води до сериозно травмиране, особено ако пациентката е изпълнявала всички указания на лекаря, подготвяйки се за процедурата. Но малък риск от възникване на вагинално кръвотечение все пак съществува. За да се минимизират последствията оставя жената в клиниката под наблюдение 2-3 часа след извличането на яйцеклетката.

2. Извънматочна бременност

Според статистиката около 10% от инвитро процедурите завършват с възникване на извънматочна бременност. До този резултат могат да доведат следните фактори:
• Изходните аномалии на фалопиевите тръби – включително и тези, които са станали причина за вземането на решение за провеждане на инвитро процедура.
• Травмиране на фалопиевите тръби вследствие на изместването им, поради увеличени яйчници;
• Неправилно прикрепване на ембриона – в рамките на 3 денонощия след присаждането оплодената яйцеклетка свободно се движи, и е възможно да излезе извън анатомичните предели на матката;

3. Странични ефекти, предизвикани от прием на лекарствени препарати

Подготовката за зачеване включва прием на голямо количество на специфични препарати. Те могат да предизвикат проявления като гадене, повръщане, затруднено дишане, болка в областта на корема, подуване. Понякога се наблюдава задържане на уринирането при нормален прием на течности и изменение на цвета на урината.

4. Увреждане на тъканите на вътрешните органи

При извличане на яйцеклетка има, макар и малък, риск от компрометиране на органите, намиращи се до яйчниците. Приблизително на 1 от 1000 пациентки се налага операция по отстраняване на увреждане на червата или на пикочния мехур.

5. Синдром на хиперстимулация на яйчниците

Спецификата на инвитро процедурата е, че за повишаване на нейната ефективност е необходимо в матката да се присади не една яйцеклетка, а няколко, именно, поради тази причина жените, решили да забременеят по този начин, често стават майки на близнаци.

Но женският организъм обикновено през менструалния цикъл отделя само една зряла яйцеклетка. Поради тази причина известно време преди извличане на репродуктивния материал се поставят инжекции с човешкия хорионгонадотропин.

Ако дозата на хормона е надвишена може да се развие тежкото състояние – синдром на хиперстимулация на яйчниците. Проявява се с натрупване на течност в гръдната и коремната област, повишаване на телесната температура, неукротимо повръщане, силна болка в гърба и в корема, поява на кръв в урината.