Нашите предци загивали според сегашните разбирания млади, вината за това била на тежките инфекции и травми. От тогава много неща са се променили.

В миналото са останали страшните епидемии, а тежкият труд беше заменен от компютри и офисни кресла, а старите заболявания се заменят от нови.

Смята се, че много от тях са започнали да се разпространяват поради увеличаване на продължителността на живота и застаряването. Но патологиите, от които по-рано страдали хора в по-напреднала възраст, днес все по-често се установяват у млади хора.

1. Остеохондроза на гръбначния стълб

Това заболяване се характеризира с развитие на дегенеративно-дистрофичен процес в междупрешленните дискове.

Тяхната височина намалява, в околните тъкани се развива възпаление, в резултат на което страдат изходящите от междугръбначните отвърстия нервни коренчета. Възникват болки, нарушения на движенията и на чувствителността.

В известен смисъл остеохондрозата може да се нарича преждевременно остаряване на гръбначния стълб.

По-рано се смяташе, че остеоходрозата е за тези, които са прехвърлили 40-те си години. Днес това заболяване се среща дори при деца и подрастващи, все по-често при млади хора – до 30-годишна възраст.

2. Остеопороза

Това заболяване някога се считаше за характерно за много възрастни хора. Днес рискът е много висок при хора над 35-годишна възраст и при жените в постменопауза.

Остеопорозата – това е понижаване на плътността на костните тъкани. Поради което костите стават по-крехки.

Сред основните причини за заболяването са заседналия начин на живот, недостиг в организма на калций и на витамин D, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, поради което се нарушава абсорбцията на калция.

До определен момент остеопорозата не се проявява. Но с времето води до патологични фрактури, които възникват при минимално травмиращо въздействие.

Как да предотвратите?

• Организмът на възрастния човек е необходимо да получава 1000-1200 мг калций дневно. Голямо количество от този минерал се съдържа в млякото, изварата.
• Да осигурите на организма си витамин Д ще спомогне честото пребиваване на свеж въздух, консумацията на черен дроб и яйчени жълтъци.
• По възможност се откажете от цигарите;
• Физическата активност ще спомогне да укрепите костната си тъкан;

3. Сърдечно-съдови заболявания

ССЗ – на първо място сред причините за настъпване на смърт, въпреки това в България за периода 2001-2011 година се наблюдава съвсем минимално понижение на показателят причина за смърт поради заболявания на органите на кръвообращението – от 67.0 до 66.1% от смъртните случаи през 2011 година.

Атеросклерозата, артериалната хипертония, инсултите, инфарктите все по-често се диагностицират при млади хора.

Според статистиката на СЗО днес от артериална хипертония страда всеки 3-ти човек в света. На възраст 20-39 години – всеки десети, на възраст 50-59 години – всеки втори.

4. Меланом

Представлява разновидност на рак на кожата, който се образува от пигментните клетки – меланоцити. Това е много агресивно и опасно онкологично заболяване – то рано дава метастази и води до смърт.

Една от главните причини за меланомът е ултравиолетовото облъчване на кожата. Продължителното пребиваване на слънце и честото посещение на солариуми повишава разпространеността на това заболяване сред младите хора.

Но последните изследвания внесоха голямо обърквания в това разбиране за причините за меланомата, тъй недостатъчното излагане на слънчева светлина и ниски нива на витамин D също могат да станат причина за злокачествено заболяване на кожата.

5. Подагра

Заболяването е известно още от 5-ти век преди новата ера, но тогава е било изключително рядко. Това е разновидност на артрит – възпаление на ставите, предизвикано от отлагането в тях на пикочна киселина.

От 40-те до 70-те години на 20-ти век също било рядко заболяване и се срещало предимно при мъже от 40 до 60-годишна възраст. В последните десетилетия все по-често се среща при жени и млади хора.