Ароматна подправка? Лекарство? Екзотична добавка към чая и храната? Канелата е всички тези неща, но и един от най-мощните природни лечители. Какви са здравословните ползи от нея?

1. По-добро здраве за вашето сърце

В скорошно проучване на "Penn State", изследователи открили, че диета, богата на подправки като канела и куркума, помага за ограничаването на негативните ефекти, идващи от мазната храна.

След приема на храна, богата на мазнини, нивото на триглицеридите в кръвта се увеличава, а хроничното увеличение на триглицеридите в кръвта води до трайни проблеми, свързани със сърдечно-съдови заболявания.

Сред мъже между 30 и 65 годишна възраст е проведено проучване, изразяващо се в прием на мазна храна и заедно с нея 2 лъжици подправки на ден, включително и канела.

След няколко дни на тези мъже им е взета кръвна проба и резултатите показват 13% по-високи нива на антиоксиданти в кръвта и намалено ниво на триглицериди с около 30%.

2. Регулира кръвната захар

В изследвания, проведени от американското министерство на земеделието, учените открили, че богат на антиоксиданти екстракт от канела спомага за намаляването на рискови фактори, свързани с диабет и сърдечно-съдови заболявани.

В проучването 22 доброволци, страдащи от затлъстяване, биват разделени на 2 групи. На едната група е било дадено плацебо, а на другата доза от водоразтворим екстракт от канела, заедно с редовната храна, която те приемат.

След 12 седмици за взети кръвни проби и на двете групи. Сред резултатите на групата, която е приемала екстракт от канела става ясно, че благоприятната подправка намалява нивото на кръвната захар и увеличава количеството антиоксиданти в организма.

3. Защита срещу диабет

Доказано е, че канелата забавя изпразването на стомаха, което ограничава рязкото покачване на кръвната захар след хранене. Освен това грузински университет откри, че канелата може да предпази трайното увреждане на тъканите, причинено от високи нива на кръвна захар.

Според резултати, показали се в същото проучване канелата намаля риска от увреждане на артериите и заздравява сърцето.

4. По-добра функция на мозъка

Проучвания показват, че само неща, миришещи на канела, подпомагат когнитивната функция. Наскоро бе проведен опит, в който доброволците са разделени на три групи и на всяка от групите е дадена дъвка съответно с вкус на канела, жасмин и мента.

След това и трите групи са имали да свършат няколко компютърни задачи. Групата, която е дъвчела канелената дъвка, е показала най-добра мозъчна функция, ускорени визуално-мониторни реакции и най-високи резултати. Освен това канелата помага на мозъка да усъвършенства регенеративните си способности.

5. Защита от Паркинсон

В изследвания, проведени над животни, е установено, че след като канелата е приета в организма, тя се метаболизира в едно вещество, наречено натриев бензонат, който влиза в мозъка.

При мишки с болестта на Паркинсон, положителните ефекти са много. Някои от тях са защита над невроните, нормализирани нива на невротрансмитери и подобрени двигателни функции.

10 начина да използвате канелата

Ето и някои рецепти, в които да включите канелата, позволявайки ви да отключите нейния пълен потенциал в полза на вашето здраве.

1. Комбинирайте я с кафето си
2. Използвайте я върху сутрешната си зърнена закуска

3. Сложете канела в киселото си мляко
4. Замразете канела на ледчета и го използвайте за коктейли

5. Овкусете нещо току-що изпечено на скарата с канела
6. Поръсете купичката си с боб или леща

7. Канелата е чудесна добавка към сладките картофи или спагетите ви
8. Също така канелата се връзва и с пуканки

9. Пробвайте канелата върху всякакъв вид десерти, доста добре си пасва с лъжичка мед, особено върху палачинки

10. Разтопете шоколад, поръсете го с канела и с получената смес залейте купичка плодове, резултатът ще ви хареса!