И не е важно, че майчинството в Кодекса за социално осигуряване и актовете по прилагането му се определя като отпуск за отглеждане на дете.

Истински отпуск в санаториум в Нареченски бани, Хисаря или в Поморие, би се отразил много добре на всяка млада майка.

За съжаление, в бюджета на държавното обществено осигуряване не е предвидено финансиране на санаторно-курортни терапевтични мероприятия за периода след раждането.

С какви проблеми със здравето най-често се сблъскват младите майки в периода след раждането?

Какво със здравето може да не е наред след раждането

Нестабилно психическото състояние

Щастливо усмихнатите жени с бебета на ръце и без кръгове под очите в реалния живот се срещат много по-често, отколкото в рекламите на детски храни и памперси.

Повечето млади майки се оплакват от умора, недостиг на време за себе си, социална изолация – апатия, тъга и симптоми на депресия.

Най-лесният вариант е т.нар. следродилен бейби блуз „бебешки блуз”, съпровождащ се с промени в настроението и поява на депресивни симптоми.

Среща се при приблизително 70% от младите майки и за щастие, минава от само себе си.

По-сериозен вариант – следродилна депресия, която може да започне както в родилния дом, така и няколко месеца по-късно.

С тази диагноза могат да се „похвалят” около 15% от майките.

И най-опасната и рядка форма – това е следродилна психоза, съпровождаща се с неадекватно поведение и изискваща незабавна лекарска намеса.

Настоящият есенно-зимен сезон е предразполагащ за развитието на тези състояния.

Болки в гърба

От една страна младите майки се оплакват от заседнал начин на живот – малко от тях имат време да ходят на фитнес или на йога. От друга, гърбът след раждането на бебето се натоварва редовно, но неправилно.

Позите, които заемат по време на кърмене и когато приспиват детето, не са особено удобни, и могат да доведат до поява на болезнени усещания в гърба.

В допълнение на това, ако трябва да бута количка по неравни тротоари и да я вдига по градските подлези, това е още допълнителен фактор за поява на болки в гърба и кръта при млади майки.

Недостиг на витамини и микроелементи

Женският организъм щедро дарява всички необходими хранителни вещества на развиващия се плод, след това и на бебето при кърмене. Възможно неблагоприятно последствие е косата, кожата и зъбите.

Голяма част от младите майки забравят и за балансираното хранене – за такова няма нито време, нито сили.

Много по-лесно и по-бързо и да си направим сандвич, с който да допием останалия от сутринта чай и да си оправим настроението с един шоколад, отколкото да си приготвим салата.

Затова е добре младите майки да обръщат внимание с какво да хранят, за предпочитане са риба, плодове и зеленчуци.

Проблеми със съня

През първите месеци просто недостига – младите майки заспиват, след като бебето вече е заспало и хронично не успяват да се наспят, особено когато на мъника го безпокоят колики или му никнат зъбки.

Следващ проблем са сънните разстройства – невъзможност да заспят през нощта, сънливост през деня, постоянна отпадналост.

Безсъние най-често възниква при тревожни и свръхотговорни майки – безпокойството по повод детето не им дава възможност да се отпуснат и да заспят.

Проблеми с вените

Започват още по време на бременността, но невинаги минават след раждането. Не става въпрос само за разширени вени на краката, но и за проблем, за който е неловко да се говори – хемороиди.

Раждането, а по-късно и нарушеното храносмилане, проявяващо се като запек може да влоши състоянието до такава степен, че не само без лекарска намеса, но и без операция не може да се мине.

За предотвратяване на разширените вени при бременност, както и на хемороиди, се препоръчват водни процедури.

Плуването е много полезно, тъй като водата оказва натиск отвън на тялото и спомага за предотвратяване на разтягането на вените.

Полезни са и разходките при бременност, както и след раждането.