Точно преди седмица медиите скандализираха обществеността със смъртта 3-годишно момченце, което 3 големи болници в София отказват да приемат.

Хеморагична пневмония се развива за броени часове

Основанието за отказа е липсата на свободни легла и привидно добро общо състояние на детето, което не налага хоспитализиране.

Първоначално се предполагаше, че причина за фаталния изход, което се превръща в истинска трагедия не само за неговите родители, но за цялото общество, е коксаки вируси.

Всеки родител може да изпадне в такава безпомощна ситуация, и затова родителите, въпреки огромната трагедия, бяха посрещнати с разбиране и в Министерски съвет.

Министър-председателят поиска временно отстраняване на директорите на 3-те големи софийски болници, едната от които Пирогов до приключване на проверката, разпоредена от здравния министър на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”.

Новосъздадената агенция замени съществуващата преди 01.04.2019 г. Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

Разпоредената проверка от министъра на здравеопазването се извършва от специализираната администрация на агенцията, състояща се от 3 дирекции, една от които е „Контрол на медицинските дейности и оценка на качеството”.

В чл.14 от Устройствения правилник на новата агенция са изброени нейните функции в 36 точки.

Сред тях е проверка дали се спазват правата на пациентите в лечебните заведения и дали медицинска помощ се оказва съобразно утвърдените медицински стандарти.

Сред основните функции на експертите на контролната дирекция са проверки дали организацията на предоставяне на медицинска помощ отговаря на изискванията на Закона за лечебните заведения и на Закона за здравето.

Предварителните резултати от проверката на Агенцията за медицински надзор показаха, че смъртта на детето е настъпила вследствие на хеморагична пневмония.

Хеморагична пневмония – защо е толкова опасна

Представлява възпаление на белодробната тъкан, протичащо с отделяне на голямо количество еритроцити в алвеоларния ексудат и бронхиален секрет.

Хеморагична пневмония често е с мълниеносно протичане, съпровожда се с дихателна недостатъчност, кръвохрак, оток на белите дробове, ДИК синдром, полиорганна недостатъчност.

Диагнозата се поставя въз основа въз основа на данни от рентген на белите дробове, а също и при определяне на връзката на хеморагична пневмония с основно заболяване.

При хеморагична пневмония се извършва интензивна терапия, назначават се противовирусни/антибактериални препарати, човешки имуноглобулин, кислородна терапия и пр.

Хеморагична пневмония представлява остро вирусно или бактериално възпаление на белите дробове с наличие на серозно-хеморогичен или хеморагичен ексудат в алвеолите и в интерстициалната тъкан. Сред тежките форми на пневмония с висок процент на леталност.

Най-често се развива при съпътстващи бронхобелодробни и сърдечно-съдови заболявания.

Повечето случаи на хеморагична пневмония се регистрират в пика на респираторните и вирусни заболявания, а също и при особено опасни инфекции, тоест точно в този период.

Причини за тежката пневмония

Хеморагична пневмония обикновено усложнява протичането на тежки бактериални или вирусни инфекции – най-често грип, особено предизвикан от вируса А/H1N1 – птичи грип.

В случая с трагичната смърт на момченцето, се предполагаше, че тежката пневмония се е развила от коксаки вирусна инфекция.

Не е изключена вероятността от развитие на хеморагично възпаление при стафилококова инфекция.

С най-тежко протичане е хеморагичната пневмония при пушачите, бременните жени, при хронични бронхити, емфизем на белите дробове, затлъстяване, имунни дефицити.

Симптоми на хеморагичната пневмония се развиват на фона на симптоматика на първично заболяване – остри вирусни и други опасни инфекции.

След няколко дни към инфекциозното заболяване внезапно се присъединява цианоза, задух, кръвохрак, артериална хипотония, тахикардия, кръвотечение от носа.

Високата телесна температура и изразена обща интоксикация дават основание състоянието на болния да се определи като крайно тежко.

Развива се дихателна недостатъчност в значително изразена степен, белодробен оток. Към протичането на пневмонията може да се присъедини хеморагичен плеврит, енцефалит и белодробен абсцес.

Хеморагичната пневмония е с мълниеносно протичане и може да доведе до летален изход за 3-4 денонощия от ДИК-синдром и полиорганна недостатъчност.

При благоприятен изход излекуването е бавно – дълго време се запазват остатъчните явления, характерна слабост и отпадналост, леко повишена телесна температура, обилно изпотяване, задъхване, упорита кашлица.

Поставяне на диагноза – защо трябва да е бързо

Всички диагностични мероприятия при подозрение за хеморагична пневмония трябва да бъдат проведени в максимално кратки срокове.

С цел потвърждаване на предполагаемата диагноза се извършва рентгенография на белите дробове, бронхоскопия. Дава се направление за пулмолог.

Установяването на хеморагичната пневмония дава възможност да се направи връзката с основното заболяване и да се вземат мерки за неговото лечение.

Защо лечението е необходимо да започне веднага

Лечението на хеморагична пневмония трябва да започне незабавно след поставянето на диагнозата и се извършва в интензивното отделение.

Такъв е медицинският стандарт при това заболяване.

Комплексът от терапевтични мероприятия включва антивирусни и антибактериални препарати във високи дози, човешки имуноглобулини, интерферони, кортикостероиди, инфузионна терапия.

Прелива се прясно замразена плазма. При необходимост се дава кислород на болния, ако не е достатъчно се преминава на изкуствено дишане.

За предотвратяване развитието на тази болест е необходима ваксинация против грип, веднага да се търси личния лекар, особено когато става въпрос за дете, не се допуска самолечение.