Кафето е една от най-популярните напитки по света и много от нас не могат да си представят денят да започне без него.

Ароматната, топла напитка не само освежава сутрин мозъка, но тя носи и огромни ползи за здравето ни. Ето 13 от тях:

1. Кафето ни зарежда с енергия

Кафето може да повиши вашия енергиен потенциал и да ви накара да се чувствате по-малко уморени. Това е така, защото съдържа стимулант, наречен кофеин, който всъщност е най-често консумираното психоактивно вещество на планетата. След като пиете кафе, кофеинът се абсорбира в кръвта и оттам отпътува към мозъка.

2. Кафето изгаря калории

Кофеинът е основната съставка на всяка хранителна добавка, изгаряща мазнините. Той действително е едно от малкото вещества в природата, за които е доказано, че горят мазнините. Няколко проучвания показват, че кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма с до 11,3%.

3. Кофеинът може драстично да подобри физическата активност

Кофеинът е психотропно вещество , което стимулира нервната система и също така повишава нивата на адреналин в кръвта. Адреналинът, по-известен като хормона "борба или бягство", е предназначен да направи тялото готово за интензивно физическо натоварване.

Кофеинът увеличава физическата активност с около 12% и също така е добре да пием чаша кафе преди тренировка, по този начин ще повишим ефективността от физическото натоварване.

4. Кафето е богато на основни хранителни вещества

Кафето е много повече от черна течност. Много от хранителните вещества в кафето на зърна го правят перфектната, завършена напитка. Една чаша кафе съдържа 11% витамин В2, 6% витамин В5, 3% манган и калий и 2% магнезий и ниацин (витамин В3).

Въпреки че това не изглежда много, повечето хора пият по повече от 1 чаша кафе на ден, което кара тези полезни вещества бързо да се трупат в организма.

5. Кафето може да намали риска от диабет тип 2

Диабет тип 2 е огромен здравословен проблем, от който страдат около 300 милиона души. Тази болест се характеризира с повишени нива на кръвна захар, а новите изследвания доказват, че кафето намалява тези нива. Хората, които пият кафе, имат от 23-50% по-малък шанс за развиване на диабет тип 2.

6. Кафето може да ви предпази от болестта на Алцхаймер и деменция

Болестта на Алцхаймер е най-честото невродегенеративно заболяване по света и водеща причина за деменцията. Това забоялване обикновено засяга хората над 55-60-годишна възраст.

За съжаление, все още не е открит лек срещу тази болест, но все пак има някои неща, които можете да направите, за да намалите риска от това заболяване.

Хранителен режим, тренировки, повече сън и по-малко стрес са обичайните неща, които могат да помогнат срещу развиване на всякакви заболявания, но това, което надали сте знаели досега, е че кафето може да понижи риска от болестта на Алцхаймер до 65%.

7. Кофеинът може да понижи риска от Паркинсон

Веднага след болестта на Алцхаймер, Паркинсонът се нарежда като следващото невродегенеративно заболяване. Проучвания доказват, че хората, които пият кафе могат да намалят риска от заболяване от Паркинсон с 32-60%.

8. Кафето предпазва черния дроб

Като един от най-важните органи в тялото ни е много важно добре да пазим черния си дроб от болести, които могат да го засегнат и след време да доведат до цироза.

Но се оказва, че кафето предпазва от цироза. Хората, които прекаляват с кафето и пият минимум по 4 чаши на ден имат до 80% по-малък риск от заболяване на черния дроб.

9. Кафето мжое да пребори депресията и да доведе до щастие

Депресията също е много опасно психическо състояни, което в някои случаи мжое да доведе дори до смърт. Проучване направено в Харвард доказва, че хората които консумират около 4 чаши кафе на ден, са с 20-53% по-малко податливи към депресия.

10. Пиещите кафе могат да намалят риска от рак

Проучвания доказват, че кафето може да предпази от рак на черния дроб и на дебелото черво. Пиещите кафе са с до 40% по-застраховани от коварното заболяване, спрямо хората, които не пият кафе.

11. Кафето не предизвиква сърдечни болести

Въпреки че кафето повишава сърдечния ритъм, учените доказаха, че повишеното кръвно от кафето е в много ниски норми, дори е безопасно. А други изследвания доказват, че жените, пиещи кафе, намаляват риска от инсулт с 20%.

12. Кафето удължава живота

В две много големи проучвания е доказано, че кафето намалява риска от смърт. Мъжете, които консумират кафе, намаляват риска от смърт с до 20%, а жените - с 26%, в рамките на 18-24 години.

13. Кафето е най-големият източник на антиоксиданти в западната диета

За хората, които се хранят по западен тертип, кафето всъщност е най-здравословният продукт в тяхната диета. Причината е, че то съдържа много антиоксиданти, в пъти повече от някои плодове и зеленчуци. Кафето е една от най-здравословните напитки на планетата.