Стресът е бичът на XXI век, но ако спазваме някои правила, можем да облекчим неговото влияние.

Не бива да забравяме, че стресът не само ни затормозява и тревожи, но може да причини и редица болести.

Затова спазвайте тези 52 доказани правила за овладяване на стресовите ситуации.
1. Ставай 15 минути по-рано сутрин. Неизбежните сутрешните премеждия ще бъдат по-малко стресиращи.
2. Подгответе се за сутринта от вечерта. Определете какво ще зе закусва, изберете и дрехите, които ще носите.

3. Не разчитайте на паметта си. Водете си бележки и си записвайте задачите – кога трябва да вземете прането от химическото, кога да върнете книгите в библиотеката и т. н.

4. Не правете нищо, което, след като е било направено,ще ви накара да излъжете.
5. Направете дубликати на всички ключове. Оставете един ключ на тайно място в градината, друго поставете в колата, трето - в портфейла си.

6. Правете превантивна поддръжка. Вашият автомобил, уреди, дом и взаимоотношения ще бъде по-малко вероятно да се развалят в най-неподходящия момент.

7. Бъдете готов да чакате. Ако се налага да стоите на опашка, просто си вземете книга, с която да убиете времето.
8. Отлагането е стресиращо. Каквото и да искате да направите утре, направете го днес. Ако трябва да го свършите днес, направете го сега.

9. Планирайте предварително. Не позволявайте на резервоара да влиза в критичната точна, дръжте хладилника си добре зареден, не чакайта да ви свършат изцяло автобусните билети или пощенски марки.

10. Не дръжте предмети, които не работят правилно. Независимо дали става дума за автомобил, будилник, чистачки или портфейл, бъдете сигурни, че те са здрави и в изправност.

11. Оставете си 15 минути допълнително време, за да стигнете там, за където сте тръгнали. Винаги отивайте на летището час по-рано, а на гарата – 30 минути.

12. Елиминирайте или ограничете съдържанието на кофеин в диетата си.
13. Винаги имайте план за действие в извънредни ситуации, просто за всеки случай.

14. Освободете се от своите стандарти. Светът няма да свърши, ако тревата не се окоси този уикенд.
15. Задавайте въпроси. Уточнявайте какво точно очакват хората от вас, така ще спестите време.

16. Научете се да казвате „не”. Да откажеш да поемеш допълнителна работа, да участваш в социални дейности или да приемеш покани означава, че не разполагате с време или енергия. Това показва самоуважение.

17. Изключвайте телефона си. Искате ли да се отдадете на дълга вана, медитация, сън, четене? Съберете смелост и временно изключете телефона си.

18. Преразгледайте предпочитанията си. Нашите основни физически нужди опират до храна, вода, поддържане на топлината. Всичко останало е предпочитание.

19. Научете се да не се тревожите. Навикът да се притеснявате е ужасен, но той няма да ви донесе нищо, освен непрекъснати тревоги за нещо несвършено или неясното бъдеще.

20. Раздвижвайте се периодично. Особено ако работите на компютър в офис и се налага да седите по цял ден.
21. Носете слушалки. Или пък тапи за уши, ако искате да се насладите на тишината.

22. Спете достатъчно. Ако е необходимо, използвайте будилник, който да ви напомня да си легнете.
23. Създайте ред от хаоса. Организирайте дома и работното място така, че винаги да знаете точно къде стоят нещата ви. Така ще избегнете стреса от търсенето на разни предмети.

24. Дишайте дълбоко. Повечето хора дишат повърхностно и плитко, а по този начин застоелият въздух не се изхвърля. Това не доставя кислород на тъканите, появяват се и мускулни болки.
25. Описвайте мислите и чувствата си на хартия. Това ще ви помогне да си изясняте нещата и да имате обновена перспектива

26. Отдайте се на йога. Правете го винаги, когато трябва да се отпуснете. Вдишайте дълбоко през носа си и пребройте до осем. След това издишайте бавно през устата, докато броите до 16, или толкова дълго, колкото можете. Повторете упражнението 10 пъти.

27. Репетирайте напрягащите събития. Например, ако ви предстои говорене пред публика, изрепетирайте речта в ума си. Представете си какво ще носите, как ще изглежда публиката, какви въпроси може да ви бъдат задавани. Така като дойде времето за истинското представяне, голяма част от тревожността ви ще е изчезнала.

28. Ако това, което трябва да свършите ви напряга, разсейте се за малко с някаква друга приятна дейност.
29. Споделяйте. Обсъждането на вашите проблеми с доверен приятел може да помогне за изчистване на ума от объркването, за да се концентрирате върху решаването на проблема.

30. Един от най-лесните начини за избягване на стреса е да изберете среда, която ви пасва. Ако мразите офиси, не започвайте работа, която ще изисква от вас по цял ден да стоите на бюро.

Ако мразите политиката, не общувайте с хора, които обичат да говорят за политика.
31. Научете се да живеете в момента – не вчера, не утре, а сега.

32. Всеки ден правете нещо, което ви е приятно и ви доставя наслада.
33. Във всичко, което правите, добавете малко любов.

34. Взимайте топла вана или душ винаги, щом се почувствате напрегнати.
35. Правете добрини на другите хора.

36. По-добре е да бъдете любящ, отколкото да бъдете обичан. По-добре е да бъдете разбиращ, отколкото разбран.

37. Грижете се за добрия си външен вид – ако изглеждате добре, ще се чувствате по-добре.
38. Планирайте реалистично деня си. Не набелязвайте ангажиментите един след друг, оставяйте си малко време между тях.

39. Станете по-гъвкави. Можете да си позволите да не направите някои неща перфектно. За други е добре да допускате компромиси.
40. Не говорете саморазрушително от типа: " Аз съм твърде стар, за да", "Аз съм твърде дебел, за да" и т.н.

41. Използвайте времето си през уикенда за смяна на темпото. Ако работата ви седмица е твърде подредена, позволете си малко спонтанност в почивните дни. Ако седмицата ви е динамична и натоварена, отпуснете се и се излежавайте през уикенда.

42. Тревожете се за стотинките, левовете сами ще дойдат при вас. Това е още един начин да се каже, че трябва да се грижим възможно най-добре за днешния ден, вчера и утре сами ще се погрижат за себе си.

43. Правете само едно нещо в даден момент. Когато сте с някого, бъдете с него и нищо друго. Когато сте заети с проекта си, концентрирайте се върху това и забравете за всичко останало, което трябва да направите.

44. Всеки ден отделяйте време за неприкосновеността на личния живот, както и за тих самоанализ.
45. Ако ви предстои особено неприятна задача, свършете я в началото на деня и приключете. Така през останалото време ще се освободени от безпокойство.

46. Научете се да делегирате отговорности и на другите хора.
47. Не забравяйте да вземете почивка за обяд. Опитайте се да се измъкнете от офиса, за да починат тялото и ума ви, ако ще и да е за 15 или 20 минути.

48. Забравете за броенето до 10. Бройте до 1000, преди да прави нещо или да кажете нещо, което може да влоши нещата.

49. Прощавайте на хората и на обостоятелствата. Приемете факта, че живеем в един несъвършен свят.
50. Бъдете оптимисти. Повярвайте, че повечето хора правят най-доброто, което могат.