Артритът засяга голям брой хора, особено в напреднала възраст.

Макар пораженията да се проявяват късно, заболяването започва рано и показва необходимостта от полагане на грижи за тялото.

Често пъти краката остават извън грижите за доброто здраве, защото рядко създават проблеми. Но не бива да допускаме това, защото тялото е хармония от всички части и органи. Ако един от тях е увреден, скоро може да създаде проблем за другите.

С възрастта, има естествена дегенерация на краката, които губят своята еластичност и гъвкавост. Артритът добавя още беди под формата на възпалени стави и изкривявания.

Когато болката от артрит засегне краката, дори прости действия като ходенето може да изглеждат невъзможни и мъчителни.

При артрит някои стратегии и превантивни мерки могат да осигурят облекчение и комфорт. От носене на правилните обувки по мярка, до правилната поза - това са много прости, но ефективни начини, които могат да допринесат за облекчаване на болката в краката.

Какви са начините да се справим с артрита в краката?

Глезете краката си

Краката трябва да бъдат обгрижвани и глезени, точно както останалата част от тялото. За съжаление, ние можем да прекараме часове в грижи за лицето, косата или ръцете, но не и за краката.

С малко повече грижи можем да успеем да предпазим краката от артрит. Обувките са един от най-лесните начини, с които да ги защитим. При избора на обувки, приоритет трябва да има комфортът над стила.

Експерти твърдят, че носенето на удобни обувки е подобно на фейслифт без операция. Помогнете  на краката ви да се чувстват млади и в цветущо здраве, дори и с артрит. Твърде тесните обувки, които жените често носят, може да предизвикат проблеми в краката с течение на времето.

Избягвайте неудобни обувки или тези, които притискат краката отпред. Носете модели с достатъчно плътни подметки и възглавничка за стъпалото. По-ниските токчета са съществени елементи, които могат да осигурят подкрепа и спокойствие за краката.

Движението е ключово за здравето на краката

Упражненията и движението са от голяма важност за здравите крака. Липсата на адекватна мобилност може да доведе до нарушения и стрес в краката.

Ахилесовото сухожилие в задната част на петата и останалите сухожилия в нозете са важни области за упражняване. Упражненията, насочени към краката, може да ги направят силни и гъвкави.

Правилните упражнения включват ахилесовото сухожилие и участъка на петите. Но преди да се заемете с тях, посъветвайте с вашия лекар.

Масажът облекчава болката

Болките в краката могат да бъдат болезнени и смущаващи. Масажът може да осигури облекчение, въпреки че е временно. Търкалянето на топка с помощта на пръстите на краката също помага.

Локалните медикаменти (съдържащи капсаицин) също може да осигурят известно облекчение, въпреки че те не са подходящи за постоянна употреба.

Ортопедични средства

Помогнете на краката си с помощта на различни ортопедични помощни средства и приложения, които се намират в санитарните магазини. Бастуни могат да бъдат използвани, за да се улесни ходенето и да се намали напрежението в ставите.

Стелките в обувките и някои други приспособления могат да се окажат полезни при артрит в краката. Повечето от тези помощни средства и устройства се намират в кварталния магазин, но все пак те са съобразени с индивидуалните нужди.

Разпределение на домакинска работа

Домакинската работа трябва да се намали и управлява в името на краката, които не ви позволяват да работите със същата енергия, както преди. Затова е по-добре да я вършите по малко всеки ден, отколкото наведнъж в събота или неделя.

Планирайте работата си така, че минимално да се движите нагоре и надолу по стълбите, променяйте често позицията си, за да се избегне напрежението в краката.

Превенцията може да означава подобрение

Артритът налага да се полагат допълнителни грижи за краката. Рутинните изследвания и прегледи са неизбежни, когато имате артрит в краката. Ревматолог, ортопед или специалист по артрита ще ви посъветват най-добре какво трябва да правите.

Артритът не се отразява само на краката. С течение на времето, болестта може да повлияе на цялостното движение, защото рефлектира върху начина на завъртане на глезените, коленете, бедрата и гръбнака.

Експерти твърдят, че тялото ни работи като кула от кубчета. Ако едно кубче променя позицията си, всички други трябва да се коригират, за да се спаси кулата от падане