Вероятно червата ви имат нужда от вашата помощ. Да, правилно чухте - червата ви. Те всъщност са просто тръба, по която минават хранителните вещества из цялото ви тяло.

Кога беше последният път, когато помислихте за своята храносмилателна система? Чревното здраве е ключов компонент към това да бъдете здрави като цяло, но рядко се обръща внимание точно на тази изключително важна част от нашия организъм.

Това, което може да ви звучи по-познато, вероятно са симптомите за слаба храносмилателна система, разбирайте черва, като например: запек, подуване на корема, диария, газове, стомашни спазми, киселини.

Тези храносмилателни проблеми тормозят огромна част от населението, така че се застраховайте, защото както виждате, не сте единствен и за всеки има реална опасност от тези симптоми.

В действителност, само в САЩ има над 1 милион души, които страдат от влошено здраве на храносмилателната система. Нашето здраве, що се отнася до храносмилане, може да бъде подобрено драстично, чрез навиците ни и храната, която приемаме и в крайни случаи с помощта на някои медикаменти.

Но не бързайте да се хвърляте на фармацевтичните продукти, а обърнете внимание на някои от по-долу изброените пребиотични храни.

Пребиотичните храни, или т.нар. пребиотици, съдържат малки влакънца, които са устойчиви на разграждане и работят, за да подсилят вашите приятелски микроорганизми.

Тези влакънца спомагат за създаването на гостоприемна среда, в която те могат да се развиват правилно.

1. Корени от цикория

66,4% от теглото й е чист пребиотик. Царицата на пребиотиците е съставена от около 65% фибри.

2. Банани

1% от теглото им е чист пребиотик. Те са известни като най-разпространеният и най-евтиният източник на пребиотици.

Вярно е, бананите не са с високо съдържание на пребиотици, спрямо останалите храни в списъка, но те определено са често използвани, вкусни и са едно чудесно допълнение към който и да е хранителен режим.

3. Глухарчета

24,3% от теглото им е чист пребиотик. Богат източник на такъв вид вещества и едно чудесно допълнение към салати например, а защо не и добавка към бананов шейк ?

4. Лук

8,6% от теглото му е чист пребиотик. Лукът е често използван, що се отнася до храни, зареждащи ни с пребиотици, и е чудесно допълнение към всяка храна.

Затова няма да бъде трудно да го вкарате в диетата си. Препоръчваме ви пресен лук за по-добри резултати, които ще усещате след всяко хранене !

5. Сурови земни ябълки

31,5% от теглото им е чист пробиотик. Много богати на пребиотични фибри, те ще помогнат за изчистването на всякакви проблеми, свързани със запек.

Въпреки, че едва ли сте чували името им, те растат масово в Северна Америка и без съмнение, ако потърсите по-усърдно, ще ги намерите, дори и да са в някой специализиран магазин. Те са сладки на вкус и са още един чудесен начин да подсладите салата.

6. Чесън

17,5% от теглото му е чист пребиотик. Един от най-предпочитаните източници на пребиотци. Този малък зеленчук, далечен родственик на лука, е чудесен начин да придадете аромат и вкус на почти всяко ястие.