Разберете дали вашата прическа, мобилен телефон или слънчеви очила могат да бъдат причина за поява на акне.

Понякога появата на акне е ограничена до тийнейджърските години. Но ако се прояви при по-възрастните причината може да се дължи на няколко прости действиия, които предизвикват появата му. Какво трябва да промените, за да забравите за този проблем?

Д-р Ава Шамбан, е сертифициран дерматолог, съветник и автор на „Heal Your Skin“. Тя изважда на показ най-нездравословните навици свързани с кожата.

Допитът върху лицето може да доведе до поява на акне

„Акне може да се появи навсякъде, където се прилага повторен или продължителен натиск върху кожата“ обяснява д-р Шамбан. „ Когато сте поставили брадичката си върху ръката си, докато работите, моментите в които вашия мобилен телефон докосва брадичката Ви или носите тесни дрехи“. Навикът да докосвате лицето си може да бъде труднен за премахване. За да излезете от омагьосания кръг, опитайте се да използвате слушалки за мобилния си телефон или вържете косата си на опашка, за да предпазите лицето.

„Проучванията показват, че често докосваме лицата си или по-точно от 10 до 12 пъти на час“, обяснява д-р Шамбан. „Тези навици се увеличават през летните месеци, когато се налага дабършем потта от лицето си.“ За съжаление няма как да контролирате всички свои телесни функции, но потта допринася за запушване на порите. Вместо да бърше потта с ръцете си или да инвестира в продукти за отстраняване на акне като мокри кърпички.

Употреба на слънчеви очила

Това е сезонът на слънчевите очила, но ако сте податливи на кожни проблеми като акне, очилата са допълнителна възможност да се сдобиете с носови пъпки. „Носенето на очила го помага да се овлажни мъртвата кожа и мръсотия да полепне върху нея, като причинява запушване на порите“ казва д-р Шамбан. За да избегнете този неблагоприятен ефект, причинен от очилата, обърнете внимание, когато ги почиствате. Препоръчително е да имате кърпички за почистване на рамките на очилата и кожата.

Ако имате бретон

Понякога дори вашия бретон може да се окаже за причина, която е отговорна за поява на акне в областта на челото. Д-р Шамбан препоръчва да прихващате тази част от косата си назад, когато ви се отдаде възможност. Стилизиращите продукти могат да блокират порите и да станат причина за поява на акне.

Ефект от слънцезащитни продукти

Надяваме се, че използвате слънцезащитен крем всеки ден дори когато е облачно. Но независимо от вида на козметичните продукти, някои от съставките върху етикета могат да ни подскажат за поява на акне при кожа, която се оказва податлива раздразнения. Изберете продукти,които имат водна или минерална основа. Праховете и обезмаслените слънцезащитни продукти ще сведат до минимум броя на кожните недостатъци.

Стрес

Въпреки че ваканциите могат да бъдат забавни всичко, което сме планирали може да се окаже стресиращо. „Стресът може да предизвика повишено ниво на андрогени. Това са хормони, които могат да допринесат за поява на акне при възрастните,“  обяснява д-р Шамбан. „Освен това, стресът освобождава кортизол и други надбъбречни стероиди, които могат да стимулират мастните жлези и в резултат да се получи обостряне на акнето.“ Храните, които са богати на въглехидрати, бързите закуски и нездравословни храни могат допълнително да влошат състоянието ви.