Болестта рак на яйчниците е по-известна като „тих убиец“, защото симптомите и често са толкова фини, че изглеждат като рутинни. Когато симптомите се ясно показват признаци на болестта е много вероятно ракът да се е разпространил, което пречи на ефективното лечение. Само в 20% от случаите, когато е диагностициран рак на яйчниците, болестта се открива  по-рано. Кои са 10-те признаци за поява на „тихия убиец“? В кои случаи трябва да се консултираме незабавно с лекар?

Болки в корема

Болките в областта на таза или корема, при които се чувствате много по-различно от нормалното, може да са резултат от лошо храносмилане или менструационни проблеми, но има вероятност и да са показатели за рак на яйчниците. Голяма част от пациентите страдатм от болки в корема, които продължават повече от 2 седмици и не са резултат от месечния цикъл, диария, или грип на стомаха.

Храносмилане

Лошото храносмилане, газовете или други стомашно-чревни проблеми могат да се нарекат общи, но могат и да се появят като симптом на рак на яйчниците.

Загуба на апетит

Известен признак за поява на раковата болест, която засяга яйчниците е рязката загуба на апетит. При някои хора това може да бъде нормално явление при смяна на климатичните условия, средата или резултат от други фактори.

Подуване

Честото подуване или болките от газовете в корема или таза са друг симптом на раковото заболяване на яйчниците. Например, ако коремът ви е подут толкова много, че дрехите ви стягат около кръста.

Честота на уриниране

Пикочните проблеми, които предизвикват внезапно желание за уриниране, както и честото посещение на тоалетната могат да бъдат знак за развитие на болестта. В тези случаи се наблюдава пълна загуба на контрола върху пикочния мехур, още преди да сте стигнали до банята. Когато е признак на болестта състоянието се влошава в разтояние на няколко седмици.

Усещане за засищане

Когато ракът на яйчниците е в напреднал стадий самия тумор може да заседне върху повърхността на стомаха. Може да се появи на оментум (гънка в коремната кухина, която свързва стомаха с други органи) или на червата, което е причина пациентът да почувства засищана (състояние, известно като „ранно засищане“) когато се храни.

Запек и диария

Промените в дефекацията като запек и диария често вървят ръка за ръка с появата на рак на яйчниците. Това се случва, когато туморът на яйчниците набъбва и оказва натиск върху стомаха, червата и пикочния мехур.

Болки в долната част на гърба

Ако усетите схващане или тъпа болка в долната част на гърба, това може да е общ признак за развитие на болестта. Много пациентки сравняват чувството с родилните болки.

Бърза загуба на тегло

Ако рязко загубите 10 или повече килограма, без да сте подложени на диета или да правите упражнения може да сте застрашени от ранен стадии на рак на яйчниците. Въпреки че този симптом може да се определи като полезен при по-пълните дами, за да откриете причината за тази бърза и необяснима загуба на килограми по-добре се консултирайте с лекар.

Вагинално кървене

Този симптом е по-рядко появяващ се знак за развитие в по-ранен стадий, който засяга около една четвърт от пациентите с рак на яйчниците. Може да се появи зацапване или нередовно вагинално кървене извън редовния менструален цикъл. Други вагинални аномалии могат да включат поява и развитие на рани в областта на вагината, промени в цвета или плътността на кожата.