Спането над 9 часа се смята за вредно. Пълноценният сън с продължителност 7-8 часа може да намали риска от заразяване с коронавирусна инфекция. Прието е да се смята, че оптималното време за сън е от 7 до 9 часа, за хора над 65 години – от 7 до 8 часа.

Най-малко по 7 часа по време на коронавирус пандемия

През 2015 г. в САЩ провеждат изследване, което показва, че хората, които спят по-малко от 7 часа са с 4 пъти по-висок риск от вирусно заболяване, отколкото тези, при които продължителността е повече от този часови интервал.

COVID-19 е точно същият респираторен вирус, и механизмите за имунен отговор за идентични. Затова може да се предположи, че изследването отговаря на настоящата ситуация, препоръчително е да се спазва минималното време за сън, не по-малко от 7 часа.

Учените засега не са установили механизмът на възникване на тези последствия. Но е доказано, че хората, които спят над 9 часа, имат по-висок риск от настъпване на смърт като цяло. При тях по-често се развиват сърдечно-съдови заболявания, депресия и редица други състояния.

Има и друго изследване, свързано със зависимост на състоянието на сърдечно-съдовата система от продължителността на дневния сън.

Необходимо ли е да се спи през деня и по колко точно

Оказва се, че хората, които спят кратко всеки ден през деня – до 30 минути, са с по-ниски показатели на сърдечно-съдова смъртност.

Същевременно при хората, които спят през деня по-дълго, се регистрира постепенно повишаване на сърдечно-съдовата смъртност, в зависимост от продължителността на съня. Затова продължителният дневен сън може да е вреден за здравето.

Важно е във времена, когато излизането от дома не се препоръчва, да не се превръщаме в заложници на компютъра и на мобилните устройства, а да се опитваме да спазваме хигиена на съня, така ще успеем да се предпазим от усложнения, дори и случайно да се заразим с коронавирус.

Дори при тази хипотеза и цялото семейство да се зарази, ако спят пълноценно, то може би вероятността от по-сериозни усложнения намалява значително.