От съобщението на здравното министерство следобед стана ясно, че от изследваните проби за днешния ден се потвърждават още 8, всички те са от столицата. Общият брой на заразените достига близо 550.

Намаление на новите заразени до под 20 – сигнал ли е това

Продължава обработването на пробите, взети през днешния ден, като колко точно са заразените за 6 април ще стане ясно утре сутринта. Втори ден се отчита намаляване на броя на новите заразени, като за неделния ден те останаха под 20.

Намаление се отчита и при постъпилите в болница, като за вчера бяха обявени 210 хоспитализирани с COVID-19, а днес са 201 или с 9 по-малко.

В тежко състояние са 26 от общия брой на потвърдените заразени и при тях се е наложило настаняване в интензивни отделения и клиники.

Мъжете, заразени с коронавирус продължават да преобладават, докато в някои държави се отчита почти изразяване – в Италия, например, съотношението 54% мъже на 46% жени.

Леко нарастване се отчита на средната възраст на заболелите на малко под 48 години, беше се понижила до 46 години. За сравнение в Италия този показател е 62 години. У нас по-голямата част от заразените са във възрастовата група 40-49 година, този факт и към момента остава непроменен.

Генетични особености на нацията и COVID-19

Дали това означава, че българите като здравословно състояние остаряваме с 15 години по-рано от италианците, това все още не може да се каже. Може би има връзка с генетичните особености на нацията.

В Италия няма толкова емигранти към други европейски държави, колкото у нас, по различен начин протича епидемията.

Ново увеличаване се отчита при заразените здравни работници с коронавирус, като те достигат 30.

Дори се появи информация, че над 600 семейства в София ще бъдат проверявани за коронавирусна инфекция, тъй като 7 от медиците от Центъра за спешна медицинска помощ са заразени.

Повишава се обаче броя на починалите, 22-ма са вече случаите на летален изход с положителни проби за коронавирус от началото на пандемията.

В последния такъв случай става въпрос за жена на 90-годишна възраст, която е с положителна проба за COVID-19 и е хоспитализирана в УМБАЛСМ „Пирогов”.

У нас нарастването на заболелите е линейно, а не експоненциално, както в най-засегнатите европейски държави и в САЩ.

Това може да се дължи и на факта, че не се прави по-масово тестване, макар и обхватът засега да е достатъчен, тъй като заразените в тежко състояние са под 5% от общия брой на потвърдените случаи, докато в Италия достигаха до 7-8%.

В Италия значим спад на заболелите и в тежко състояние

Добри новини днес дойдоха от Италия, макар и да не се сбъдна прогнозата, че в един от регионите на страната няма да бъде регистриран нов случай, все пак се отчита съществено намаление до под 4000 нови случая. Това е най-ниската стойност от преди 20 март за страната.

2 поредни дни от италианската гражданска защита обявяват спад на новите заразени, макар и тестването да се провежда със същите високи темпове. Към момента в страната направените тестове са над 700 000 по PCR технологията.

В Италия положителна тенденция е и намаляването на заразените в тежко състояние, след като прескочиха 4000, към днешна дата са под 3900.

Разбира се, не трябва да се пропуска и показателят смъртност, който остава висок – над 600 са починалите само за ден с положителни проби за коронавирус.

Защо не се дават сведения колко се тестват

В САЩ продължават да се регистрират по над 30 000 положителни проби дневно, като повече от половината от тях са в Ню Йорк, тестването отвъд океана върви с ускорени темпове. Направени са близо 2 млн. теста.

У нас информацията колко са тестваните не се обновява всеки ден, дори и от здравното министерство не съобщиха колко са пробите, които са анализирали, за да може да се направи по-точна преценка на каква са база са тези 9 нови заразени.

На сутрешния брифинг стана ясно, че има още над 11 000 теста на съхранение в двете референтни лаборатории в София.  

Ако се постигне зададената цел да се правят по 1000-1200 теста за коронавирус дневно, то те ще стигнат за 10 дни. Няма яснота каква е точно веригата на доставки на материалите за тези тестове.