Какво да направим, за да не хванем инфекция във фитнеса

1.Златист стафилокок

Според данните от Националната асоциация на спортните треньори на САЩ, „кожните инфекции” при спортистите са изключително разпространени и са повече от половината от всички инфекциозни заболявания, които застигат състезаващите се.

Всички би трябвало да сме се научили да спазваме хигиена още в училище. Това е истинският смисъл. Трябва да поддържате себе си и оборудването чисто. Никога не знаете кой последно е използвал този тренажор.

Да предложим сте тренирали на някой от тренажорите във фитнеса и след упражнението избърсвате потта, а на следващия ден установявате, че са ви се появили пъпки, циреи и други гнойни образувания.

Най-вероятно на мръсните ви ръце е попаднал стафилокок – бактерия, която предизвиква кожни инфекции.

Да се бърше потта с хавлия също не е решение. Влажната тъкан, оставена на тренажора, също събира бактерии, както и потните длани.

2.Кандида

Изключително разпространени гъбички, предизвикващи множество неприятни заболявания – от млечница до лишеи. От залата трудно ще донесете млечница, но за сметка на това лишеят се разпространява много по-лесно.

Преносителите на тази гъбична инфекция са около нас, понякога самите те не знаят, че са заразни.

Гъбичната инфекция засяга горните слоеве на кожата и се характеризира с образуването на червено петно с кръгла форма. Може да сърби, да се покрие с обрив или обратно, по никакъв начин да не се проявява.

Такива петна могат да се появят навсякъде по тялото и да са единични или множествени.

Гъбичката може да оцелее дълго време във влажна среда. Затова трябва да се внимава в сауните, съблекалните и в душ кабините.

3.Гъбички на стъпалата и на ноктите

Не трябва да ходим боси в съблекалнята. Без чехли под душа също не трябва. Дори килимчето за йога може да стане развъдник на гъбична инфекция, ако преди вас на него е стоял инфектиран практикуващ/а йога.

Гъбичките обичат влажна среда, и без дезинфекции на повърхността може да оцелеят няколко дни.

Температурата в сауна също не е достатъчно висока, за да убие гъбичките. Ако влезете боси, то трябва да сте готови след няколко дни за зачервяване, лющене, напукана кожа между пръстите или засягане на ноктите.

За профилактика могат да се използват мехлеми против гъбички, които се отпускат без рецепта. Но най-добре е, когато ходим на фитнес да не ходим боси.

Гъбичките оцеляват и при пране на ниска температура, затова не е препоръчително да се използват хавлиите, които се дават в някои фитнес зали.

4.Човешки папилома вирус

Още една причина защо не трябва да ходим боси в съблекалнята на фитнеса. Има повече от 100 типа ЧПВ, от тях 13 се отнасят към типовете, които крият сериозни рискове за здравето.

Вероятността от заразяване с онкогенен щам на ЧПВ не е голяма, но за сметка на това можем да се сдобием с брадавици.

Вирусът се разпространява чрез непосредствен контакт кожа с кожа или при ходене на бос крак под душа или в съблекалнята.

5.Клебсиела

Бактерията е част от чревната микрофлора съответно в околната среда се отделя с изпражненията, а се разпространява по контактно-битов път. Задържа се по тежестите, тренажорите и другите фитнес уреди и като цяло по повърхностите, докосвани от немити ръце.

Ако имунитетът ви е силен като мускулите на фитнес инструктора, то нямаме основание за притеснение. Но ако защитните сили са отслабени, има вероятност да си докараме неприятни болести.

Клебсиелата най-често засяга пикочните пътища и белите дробове, по-рядко води до инфекции на кръвта и менингит. Типът инфекция зависи от това как бактерията е попаднала в организма. При попадане в носа клебсиелата може да стане причина за пневмония.

6.Ешерихия коли

Предава се от замърсена храна и немити ръце. Обитава пространства в съседство с клебсиелата – по тренажори, фитнес уреди, дръжки на врати и тренировъчни килимчета. Предизвиква гадене, повръщане диария, а в някои случаи и пневмония.

7.Стрептококи

Около 20 са щамовете на тази бактерия. Разпространяват се по въздушно-капков и по контактен път. Обитават не само тренажори, но и дръжки на врати на сауната, където би трябвало да ги убива високата температура, но не.

Инфекцията може да се прояви с лека или с по-силно изразена болка в гърлото, а в тежки случаи и с пневмонии.