Менструалният цикъл е месечно явление, което зависи от редица емоционални, физически и хормонални фактори. Всички тези фактори работят заедно, за да се гарантира, че в тялото на жената непрекъснато ще се образуват зрели яйцеклетки, които са готови за възпроизвеждане по време на овулация. През този период се отстранява вътрешната облицовка или ендометриума на матката.

Понякога, малко количество от менструалната кръв остава в матката в продължение на един или два дни, преди да бъде изхвърлено навън. Тази остаряла кръв има тъмно кафяв на цвят. Това е напълно естествено явление и не е повод за безпокойство. Изследванията показват, че около 5% от жените имат тъмнокафяв цвят на менструацията, което се счита за нормално.

Кои са най-често срещаните причини за поява на тъмнокафява менструация? И защо това явление се смята за нормално?

Овулация

Тъмнокафявото вагинално течение може да се появи между 14 и 16 ден от менструалния цикъл със средна дължина от 28 дни. В тези дни настъпва овулацията. Когато зрялата яйцеклетка се отдели от яйчника се появява слабо кървене с тъмно кафяв цвят, което обикновено се нарича зацапване.

Бременност

Кафявата кръв е често срещано явление по време на ранна бременност и играе роля като симптом за зачатие. Наблюдава се няколко дни след зачеването и продължава около 3-4 дни, като има оскъдно течение. Това вагинално течение се получава по време на вграждането на оплодената яйцеклетка във вътрешната лигавица на матката.

При по-разширена матка

Понякога, по-големия размер на матката може да доведе до поява на тъмнокафяв цвят. След разтягането и по време на бременност не възвръща нормалното си състояние и тези разширения са причина за кафяво кръвотечение. Наличието на разширени стени на матката осигурява достатъчно време, за да се събере и сплъсти, преди да се освободи от организма. Това би могло да доведе и до тъмнокафяв цвят или удебеляване на менструалното течение.

Затруднен отток на менструалната кръв

Всичко, което затруднява или причинява запушване на нормалното протичане на менструалната кръв през шийката на матката и извън влагалището може да доведе до проблеми като образуване на съсиреци или плътност на менструалното кървене.

Наличието на доброкачествени полипи в матката може да доведе до промяна в притока на кръв. Менструалното течение може да се понижи около времето на менопаузата. Това се улеснява от факта, че цервикалният канал обикновено се стеснява при понижени нива на естроген.

Аденомиоза или ендометриоза

Това са някои патологични състояния на матката. При ендометриозата, тъканта образува маточната лигавица, която се развива извън матката.

При аденомиозата тъканта, която образува лигавицата на матката расте в мускула, който образува стените на матката. В двете условия за съсирване и удебеляване са причина за промяна в цвета на менструалната кръв.

Емоционални разстройства

Емоционалните разстройства при жените като стрес и депресия могат да предизвикат изтъняване на вътрешната обвивка на матката. Това води до забавяне на клетките от ендометриума и е причина за окисляване на кръвта и поява на тъмно кафяв цвят.

Следователно тъмнокафявата менструация най-често е свързана с наличието на стари ендометриални тъкани или непълната маточна лигавица се е освободила по време на предишния период.

Съсирване на кръвта

Преминаване от кръвни съсиреци, които се характеризират с тъмно кафяво вагинално течение. Въпреки това, след отстраняването на съсирека нормалния цвят се възстановява в рамките на няколко дни.