Проучване, проведено от изследователи от Университета на Торонто, Канада, показва, че при пълнолуние хората прекарват по-малко време в състояние на дълбок сън. По този фазите на луната се отразява неблагоприятно на мозъчните функции.

Множество експерименти, провеждани от учени, показват, че фазата на дълбокия сън е необходима на човешкия мозък за пълноценна почивка и за обработване на информацията, възприета през целия ден.

Въпреки това при пълнолуние хората не могат да заспят дълго и прекарват по-малко време в дълбок сън от обикновено.

Изследванията показват, че при пълнолуние на човека му е необходимо средно 2 пъти повече време, за да заспи. Например на жените, на които им е необходимо не повече от 25-30 минути да изпаднат в сънно опиянение, но поради лунните фази това време се увеличава до 52 минути.

Пълнолунието, въпреки разпространеното мнение, влияе не само на представителките на нежния пол, но и на мъжете. Тази лунна фаза е причина на мъжете да им са необходими 60 минути, за да заспят, докато обикновено това време е не повече от 30 минути.

По време на експеримента, учените проследяват начина на живота и режим на съня на 300 души на средна възраст. Наблюденията на изследователите спомогнаха да се изясни до каква степен влияят фазите на луната върху съня на човека.

Учените съобщават, че пълнолунието наистина има по-силно влияние върху жените.

По-рано в Бернския университет, Швейцария, е било проведено подобно изследване. През 2006 г. учените установили, че човек спи средно по 6 часа и 49 минути, ако луната не е видима, тоест при новолуние.

Но при пълнолуние участниците в експеримента спали не повече от 6 часа и 41 минути.

Освен това изследователите открили, че лунните цикли се свързват с повишаването на тревожността, развитие на депресия, възникване на проблеми със здравословното състояние на пикочния мехур.

Едно от обясненията за тези изменения в съня на човека се основава на интензитета на слънчевата радиация, други учени смятат, че влиянието на Луната е свързано със силата на приливите и отливите, изменение на електромагнитното излъчване, а също и на гравитацията.

Тези фактори действително могат да въздействат на освобождаването на неврохормоните.

Въпреки това според професор Джим Хорн, хората се сблъскваме с древен адаптационен механизъм – нашите древни предци са били принудени да бодърстват при пълнолуние, тъй като това е означавало отлив и достъпна храна под формата на риби и ракообразни.