Калият е с огромно значение за функционирането на организма. Необходим е за поддържане на алкално-киселинен и воден баланс и за сърдечно-съдовата и скелетната система.

При недостиг на калий се нарушава функцията на нервната и на сърдечно-съдовата система възникват симптоми, които налагат изследване на нивата на калий. Не трябва да са под 3,6-5,2 ммол/литър.

Недостиг на калий - характерни симптоми

1.Мускулни крампи – кога са повод за безпокойство

Ако крампите се появяват твърде често, събуждат ни през нощта и се нарушава обичайната дейност през деня. Това може да е признак на недостиг на калий в организма.

Проблемът е, че този макроелемент играе ролята на електролит, който поддържа разликата в електрическите потенциали на клетките.

Нарушението на електрическите импулси, изпращани към мозъка от кожата и мускулната тъкан, води също до понижаване на чувствителността на крайниците.

Човек може да забележи мравучкане в пръстите на ръцете и на краката, потръпване на мускулите на стъпалата и на предмишниците.

При поява на подобни неприятни симптоми е по-добре да си направим полагащите ни се профилактични изследвания при личния лекар.

Ако се установи нещо обезпокоително, тогава се дава направление за биохимичен анализ на кръвта. Обикновено изследване на кръвта може да потвърди или да опровергае съществуващите предположения.

2.Безпричинна умора – тревожен симптом

Всъщност подобни проблеми със здравето понякога изпитва всеки. Физическо и психическо напрежение, работа до късно и наситен от събития ден могат да се случат в живота на всеки, като се остави усещане за умора и липса на сили.

Ако слабостта, сънливостта и апатията се появяват без видими причини, това е сериозен повод да се замислим за своето здраве.

Хипокалиемията рядко е вследствие на недостатъчен прием на калий от храната. Човек може да забрави или да не свързва своето състояние с прием на диуретици.

3.Проблеми със сърцето – на какво се дължат

Здравето на основния мотор на организма също до голяма степен зависи от концентрацията на калий в организма.

При понижаване на нивата на този минерал се нарушава ритмичната, координирана сърдечна функция, която се контролира от електрическите импулси.

Пулсът се ускорява, сърцебиенето става сходно на треперене, ударите не са равномерни. Аритмията е болест, при която се нарушава нормалната съкратителна способност. Последва се от различни сериозни нежелателни последствия.

Ако се забележи ускоряване на пулса при липса на провокиращи фактори – физическо натоварване, вълнение или прием на кафе, то по-добре да не се отлага търсенето на специалист.

Симптомите на аритмия не трябва да се оставят без внимание, тъй като това може да доведе до инсулт, инфаркт и сърдечна недостатъчност и други нарушения във функцията на сърдечно-съдовата система.

Ако проблемът е в недостатъчното количество калий, то рискът от неблагоприятни последствия може да се сведе до нула.

4.Депресия – състояние, развиващо се при недостиг на калий

Има не само физически, но и психически болести и нарушения, за развитието на които е виновен калият и по-точно неговият недостиг.

Изследвания, резултатите от които са публикувани в рецензирано медицинско издание, показват връзка между калий, магнезий и натрий в организма.

Първият макроелемент е с голямо значение за пълноценното функциониране на мозъка.

Поддържа се неговата способност да пропуска електричен ток и се осигурява предаването на нервните импулси.

Чрез него се осъществява транспортиране на серотонин – хормон, който създава усещане за радост и щастие.

Недостиг на калий може да стане пусков механизъм за объркване на съзнанието и безпричинни промени в настроението.

Но не трябва да се подозира депресия всеки път, когато се случват неприятности. Депресията не е просто лошо настроение, а психическо разстройство, на което съответстват множество други симптоми.

5.Хипертония – болест от недостиг на калий

Причината за развитие на тази болест може да е свързана с недостиг на калий в организма.

Този макроелемент отпуска стените на кръвоносните съдове, а при дефицит те се свиват и така се предизвиква повишаване на артериалното налягане.

Калият е в тясна взаимовръзка с натрия, промяната на концентрацията на който може да доведе до подобни неприятни симптоми. Храненето може да задълбочи този процес, макар и за повишаване на кръвното да са виновни стрес и прием на медикаменти, нарушение на хормоналния фон и др.