Днес много от нас се опитват да намалят разходите на семейния бюджет. Често сме готови да се примирим с това, че на толкова ниска цена едва ли ще получим стока или услуга с високо качество.

Но икономията от покупките бива последвана не само от неудобство при използването и риск от това купеното бързо да излезе от строя. Евтините вещи могат да изложат и на риск здравето ни. Икономията, от които вещи е потенциално опасна за здравето.

1. Качествени хранителни продукти

Съгласете се, че е трудно здрав човек да се храни, с това което му попадне. Отдавна е доказано, че предразположеността към заболявания, проблеми с кожата и косата, психологическото състояние до голяма степен зависи от това какво човек яде. Без да говорим за правилната функция на храносмилателната система.

С цел намаляване разходите на семейния бюджет ние често се храним с полуфабрикати, със съмнително пресни храни или с евтини аналози на полезните храни. Но трябва да имаме предвид, че тази икономична храна или както е прието да се нарича у нас – на промоция, нанася вреда на човешкото здраве.

2. Почивка

Не си вземате отпуск, за да не губите надницата си? Или защото ходенето на курорт не се вписва в разходите на семейния ви бюджет? Но отдихът е необходим на всеки човек – раздразненият и уморен човек едва ли може да остане за дълго време здрав.

За да избегнете излагането на риск за здравето си, избирайте бюджетни видове отдих, например – ходене до язовир или някъде на планина за няколко дни или пикник с приятели извън града. Но не се отказвайте от отдиха съвсем.

3. Профилактични медицински изследвания

Редовните профилактични посещения при лекар и медицинските изследвания помагат за откриването на множество заболявания в ранен стадий. Но с цел икономия ние не включваме тези услуги в разходите на семейния бюджет.

Замислете се, че лечението по-късно може да наложи ангажирането на много по-големи суми. Затова периодично посещавайте най-близката поликлиника до вашия дом, давайте основни проби – от урина, кръв и преминавайте базови изследвания, за да е възможно навременното откриване и отстраняване на възможния здравен риск.

4. Зимни обувки

Ако с цел икономия вие си купувате евтини зимни ботуши или боти, то вашите крака ще мръзнат и ще се подмокрят, а подметката ще хлъзга. В този случай вредата за здравето е очевидна – рискът от разболяване и от получаването на травми е доста висок.

Затова икономисването от качествени обувки е опасно. За да купите добри обувки евтино, следете за разпродажбите в междинните сезони – например сега времето е много подходящо за закупуване на зимни обувки.

5. Матрак

От качеството на съня до голяма степен зависи здравето и доброто състояние на човека. А пълноценният сън е невъзможен без добър правилен матрак.
Освен това матракът влияе на формирането на правилна стойка. Добре подбраният матрак позволява на гръбнака да си отпочине добре.

6. Тоалетна хартия

Всъщност евтината тоалетна хартия често е прекалено тънка, поради което се налага да използваме прекалено много от нея и рулото бързо свършва или пък е доста твърда.

Твърдата тоалетна хартия е причина за микротравми, тоест сърбеж, дразнене и възпалителни процеси в деликатните зони.
Освен това евтините видове тоалетна хартия често се произвеждат от вторична хартия, съдържаща често вредни примеси.

7. Автомобилни гуми

„Обувките“ за автомобила за сериозно перо в семейния бюджет, но икономията от тях крие сериозни рискове за здравето и дори за живота.