По-малко неоправдани очаквания – по-малко разстройства.

Какво да не очакваме от другите

1.НЕ очаквайте всички да са съгласни с вас

Достойни сте да сте щастливи. Заслужавате да изживеете живота си така както мечтаете. Затова не позволявайте на нечии възгледи и мнения да ви отклоняват от верния път.

На този свят не сме за това да отговаряме на очакванията на други хора, както не може да разчитаме, че и околните напълно ще отговарят на нашите очаквания.

Всъщност ако сами одобрявате взетите решения, няма да ви е необходимо положителното становище на никого другиго.

Рискувайте да бъдете себе си и да разчитате на интуицията си, дори и да се срамувате или да се страхувате. Не се сравнявайте с другите и не им завиждайте за успехите.

2.Не разчитайте другите да ги уважават

Силата е в духа, а не в мускулите. Силата е в наличие на принципи и увереност в себе си, готовност за демонстриране и за отстояване.

Разберете, че другите няма да проявяват към вас любов, уважение и няма да внимават, докато сами не започнете да цените себе си.

Важно е да бъдете добри като отношение с другите, но не по-малко важно е човек да бъде добър към себе си.

Когато обичате и уважавате себе си, това ви дава възможност да станете щастливи. А когато сте щастливи, ставате по-добри – по-добър приятел, съпруга, по-добър син или дъщеря, по-добра версия на себе си.

3.Не очаквайте всички да ви симпатизират

С някои хора е възможно да се чувствате безполезен, недостоен човек, с други да се чувствате значими. Не забравяйте за своята ценност. И прекарвайте време с хора, които ви ценят.

Няма значение колко добре се отнасяте към другите, винаги ще се намери най-малко един негативен, който ще ви критикува. Усмихвайте се, игнорирайте и продължавайте напред.

4.Другите не могат да са такива, каквито вие искате

Да обичаш и да уважаваш другите, това означава да им позволиш да бъдат себе си.

Когато престанеш да очакваш от другите да отговарят на представите ви за правилно, ще започнете да ги цените истински.

Уважавайте другите за това, което са, а не ги притискайте в опит да ги промените. Не можем да познаваме другите, колкото и да ни се струва, че е така.

5.Околните не могат да ви четат мислите

Навярно знаете, че хората нямаме способност да си четем мислите едни на други. Околните никога не знаят какво чувстваме всъщност, ако сами не им го разкажем.

Например, началникът ви може да не помисли за повишение, ако сами не поговорите с него на тази тема.

Симпатичното ви момче или момиче така и няма да ви заговорят, защото сте твърде срамежливи. Как да ви заговорят, след като постоянно се криете от тях?

Това е изключително важно – редовно да общуваме с другите. Трябва просто да напрегнем гласовите си връзки и да кажем първата дума. Ще си кажете това, което мислите. Толкова е просто, необходимо е само да се започне.

6.Не очаквайте човек внезапно да се промени

Разпространена заблуда – повечето от нас смятат, че щом се грижим за някого, който е в беда или в трудна ситуация, той ще излезе от тази ситуация, като се промени.

Не, няма да се промени. Ако желаете наистина да промените нещо в поведението на другия човек, тогава сложете всички карти на масата, кажете си всичко, както е, за да разберете какво чувства той и какво е нужно наистина, за да се промени и дали изобщо е възможно.

Не можете да промените за един миг друг човек, не трябва дори да се опитвате. Или го приемете такъв какъвто е или продължете живота си без него.

7.Не очаквайте всичко да се оправи от само себе си

Бъдете по-добри към околните, защото на хората около нас също не им е лесно. Зад всяка усмивка се крие напрегната вътрешна борба, често със същите проблеми, каквито имате и вие.

Подкрепата, съчувствието и отстъпчивостта са най-добрите житейски подаръци. Често ги получаваме. Трябва да се научим да ги приемаме, тъй като всички споделяме едни и същи мечти, потребности и стремежи.