Специалистите бият тревога – броят на ушните травми при децата бързо нараства. И причината е в това, че сме привикнали да чистим ушите с клечки с памук, също се стараем да „премахнем” задържалата се там вода, за да не допуснем възпаление.

С подобни мерки обаче може само да се навреди. Какво трябва да променим в представите си за почистване на ушите, за да не навредим на здравето не само на децата, но и на възрастните.

Клечките с памук не са за уши

Първоначално клечките с памук са предназначени за млади майки, за да почистват ушните миди на своите деца. Но доста бързо това удобство е оценено и от възрастните.

На тях им се струва удобно също да ги използват за почистване не само на ушните миди, но и на ушните канали, а също и за корекция на грим.

Защо се заблуждаваме, че ушите имат нужда от почистване

2 са най-големите заблуди по отношение почистване на ушите с клечки за уши. Първото е, че ушните канали трябва да се почистват редовно в домашни условия, и за тази процедура трябва да се използват клечки с памучни накрайници. Тези 2 твърдения са неправилни.

Ушните канали обикновено сами се почистват. Използването на клечки с памук накрая не само „набутва” ушната кал по-навътре към тъпанчето, но и създава значителен риск от причиняване на значителна или на тежка травма на ухото.

Проведено е изследване, в което се установява, че хиляди деца ежегодно са приемани по спешност, заради ушни травми, предизвикани от клечки за уши. Всеки ден в САЩ се регистрират най-малко 30 такива травми. И тяхното количество расте.

Все пак има и други причини за травми на ушите – децата е възможно да вкарат нещо вътре, там да проникнат насекоми, но основна опасност представляват клечките за уши.

73% от травмите възникват, когато някой почиства детските уши с клечки с памучен връх, които изобщо не са предназначени за ушните канали.

И макар производителите да не пишат за опасностите на опаковката, всяка десета травма е предизвикана от игра на деца с клечки за уши.

Повечето травми в процеса на почистване на ушните канали се нанасят от самите деца – те виждат как родители им чистят ушните канали. И когато ги няма, те от любопитство си вкарват клечки в ушите, за да ги почистят.

На второ място, са травмите от клечките за уши, които самите родители правят на децата, а на трето са тези, които по-големи братя или сестри са им направили.

И във всички случаи клечката за уши е оръдие.

Най-разпространените ушни травми са наличие на чуждо тяло – 30%, перфорация на тъпанчето, 25% и увреждане на меките тъкани – 23%.

Чуждото тяло – това е част от памука, понякога и с част от клечката, се оказва най-честата причина за травми сред деца на възраст от 8 до 17 години, докато перфорацията на тъпанчето е най-разпространена сред деца под 8 години.

Увреждането на тъпанчето, слуховите костици или вътрешното ухо може да доведе до световъртеж, нарушение на равновесието и необратима загуба на слуха.

Тръскане на главата за премахване на вода в ушите е опасно

С ушната кал е ясно – организмът я образува не просто така. Но в ушите при къпане попада вода, която обаче не трябва да се задържа там.

Много родители се боят да не простудят ушите на детето и да предизвикат възпалителен процес.

Попадайки в ушния канал водата наистина може да предизвика възпаление, но се оказва, че един от най-разпространените методи, който се използва за премахване на водата в ушите, също предизвиква усложнения.

Изследователи от Корнелския университет доказват, че тръскането на главата може да предизвика увреждания на мозъка при малки деца.

Какво може да се направи, за да не остане вода в ушите? Не е препоръчително да се използват клечки за уши, но има решение – капки за уши на спиртна основа, при които повърхностното налягане на течността е по-ниско от това на водата.

Водата се оказва над спирта и изтича по естествен път от ушите, а спиртът се изпарява, и така в ушите на детето не се задържа вода.