Тези предмети крият опасност по време на пандемията от коронавирус.

Откъде да започнем с дезинфекцията у дома

1.Смартфон

Постоянно си пипаме смартфона – у дома, на работа или когато сме навън. И е напълно възможно, дори да четете тази статия от него.

Изследователи установиха, че на мобилните телефони се натрупват толкова бактерии и вируси, колкото по седалките на тоалетните, за сметка на това пък последните се почистват доста по-често.

Дори и да си мием много добре ръцете, при спазване на всички инструкции, старанията ни няма да имат смисъл, когато си пипате телефона, който никога не сте дезинфекцирали.

Мобилният телефон трябва да се дезинфекцира първо, и това е необходимо да се прави, колкото се може по-често.

Учените препоръчват използването на мокра кърпичка или памучен тампон, потопен предварително в разтвор на спирт и вода в съотношение 2 към 3.

2.Клавиатура

Най-вероятно я докосвате постоянно, а това означава, че също е своеобразен развъдник на бактерии и вируси, особено ако не само вие използвате компютъра.

Клавиатурата има множество вдлъбнатини между отделните копчета, където е проблематично да се стигне с мокра кърпичка. Ако клавиатурата е на настолен компютър, е желателно да се изключи от компютъра.

Трохите и прахът могат да се отстранят с флакон със сгъстен въздух, но за нормална дезинфекция повърхността трябва да се натърка със салфетка или мокра кърпичка, напоена със 70% спиртен разтвор.

Необходимо е да се следи течността да не изтича в клавиатурата, тъй като може да я повреди.

3.Дръжки на врати и прекъсвачи

Доскоро повечето от нас са се присмивали на хората, които не обичат да докосват дръжки на врати. Сега разбираме, че те през цялото време са били прави.

Според Джоузеф Айзенберг, професор по епидемиология от Мичиганския университет, заразяването чрез докосване на замърсена дръжка на врата, на шкаф или на копче на прекъсвач, е напълно реално.

Почистете ги с кърпички за дезинфекция, особено внимание на почистването следва да се обърне на дръжките и на ключовете за лампите в банята и в тоалетната, тъй като точно тях пипаме първо, когато се върнем отвън.

3.Бутонът на казанчето на тоалетната

Да, бутонът на казанчето на тоалетната – това е нещото, което всички членове на семейството, пипат всеки ден по много пъти, преди да си измият ръцете.

Не трябва да рискуваме, а най-добре да се дезинфекцират. Така препоръчва доктор Криси Вудс, епидемиолог и специалист по профилактика на инфекции в медицинския институт Маунт Синай в Ню Йорк.

4.Дръжки на смесители

Когато се приберем у дома и започнем да си мием ръцете, по някакъв начин трябва да пуснем водата, това става като отвъртим крана на чешмата или повдигнем дръжката на смесители, а след това да измием ръцете още веднъж.

Така препоръчват главният лекар на болницата Бевърли в Масачузетс, и Таня Буш Исаксен, специалист по хигиена на труда от Университета на Вашингтон.

5.Възглавници и меки играчки

Обикновено лягаме вечер изкъпани и с малко дрехи или преоблечени с пижама. Но на дивана в хола можем да седнем с дрехите, с които сме били навън, когато се върнем уморени от работа, най-честата ситуация е тази.

Това означава, че възглавниците и меките играчки, които са на дивана, също не трябва да се оставят без внимание – по-често ги перете на най-малко 60 градуса и с по-силен прах или капсула за пране.

6.Работно бюро  

Сега, когато много от нас, работят дистанционно, важно е да поддържаме чистота на своето работно място. Почистете повърхността на бюрото или на масата с дезинфекциращо средство.

Спомнете си какви неща пипате най-често – химикали, органайзери и други предмети, задължително ги дезинфекцирайте.

7.Дистанционно на телевизора и конзоли за игри

Колкото повече прекарваме у дома във връзка със спазването на противоепидемичните мерки, толкова повече гледате сериали и играете игри.

Затова дезинфекцирайте дистанционното на телевизора и пулта на конзолата за игри, ако имате такава.

При дезинфекция на дистанционното трябва да се обърне максимално внимание на копчетата, които събират голяма част от мръсотията и съответно бактерии и вируси. Желателно е да се използва памучен тампон, напоен със 70% спиртен разтвор.