Защо психоложката Мег Джей е убедена, че възрастта между 20 и 30 години е най-важното десетилетие в живота?

Когато направим 20, ни се струва, че пред нас има още много време, възможности, и всичко ще ни се получи, стига само да го поискаме.

Прекарваме дните си в търсене на ненужни удоволствия, в опит за постигане на някакви мъгляви цели, в купони и опити да някого нещо да доказваме.

Живеем сякаш не своя живот, а след това сякаш изведнъж стигаме до 30-тата си година и осъзнаваме, че вече половината от живота ни е зад нас. И така – ето за кои тези 7 неща трябва да се замислим, когато сме на 20.

1. Ресурсите на мозъка не са вечни

На 20 имаме добра памет и добро здраве. Можем да се разхождаме по цели нощи, да спим 2-3 часа, и на другата сутрин да отидем на лекции. И попиваме новите знания като гъба. И си мислим, че така ще бъде винаги.

Но след 30-тата година способността на мозъка да бъде невропластичен рязко се понижава, това е умението на мозъка да генерира нови невронни връзки.

Именно този процес ни помага да се обучаваме. Помнете, че след 30-тата година мозъкът ви няма да толкова услужлив, колкото сега, затова най-доброто време за придобиване на нови знания е сега – преди 30-тата година.

2. Времето е малко

Когато сме на 20 се държим сякаш ще живеем вечно. Но в нощта, когато навършваме 30, всичко внезапно се променя. Хората идват в кабинета на психоложката Джей с квадратни очи, защото вече почти половината им живот е зад гърба им.

За да си го представите нагледно, помислете ето за това. Представете си всеки 10 години от живота ви като ден от седмицата. Ако отчетем, че средно живеем по 70 години, то животът ни е точно седмица.

20 години – това е вече утрото на срядата, а 30 – утрото на четвъртъка. Как мислите, четвъртъкът малко или много е, ако имате предвид, че ще живеете до неделя.

3. Помислете какво обичате

Замислете се за такава работа, която ще ви прави щастливи. Ето например Бил Гейтс признава, че когато основава компанията си, той дори и не мислел кога това ще му донесе пари. Той просто обичал да програмира.

4. Вярвайте в себе си и не се спирайте

Никол Кидман казва, че е много неуверена в себе си. Всеки път, когато получава главна роля, тя започва да се притеснява.

След това съставя списък с актрисите, които биха се справили по-добре от нея, и се обръща с молба към режисьора да вземе за ролята някоя от тях. Съмненията обикновено съпътстват таланта.

5. Практикувайте това, което обичате да правите

Вероятно помните известното правило за 10000-те хиляди часа. Правилото е просто, ако желаете да станете гений или майстор в работата, то трябва да ѝ отделите толкова време.

6. Намерете си надеждна половинка

Психолозите казват, че идеалният партньор е подходящ за вас по 5 фактора – откритост, добросъвестност, невротизъм, доброжелателност и екстровертност.

7. Замислете се за деца

Нивото на фертилност силно се понижава след 35 години, а най-доброто време за зачеване и износване е възрастта от 20 до 30 години, а след 30 години в яйцеклетките настъпват промени. Зачеването и износването е съпътствано от редица потенциални усложнения.