Новите технологии помагат за справянето с отоларингологични заболявания.

Нещо гние в главата

В 4 от 5 случая към възпаление на носните кухини са причина за хронична хрема. Най-често този проблем игнорират мъжете, тъй като подсмърчащите и срамуващи се от зачервен нос жени по-бързо се обръщат към лекар. При тези, които своевременно лекуват хремата, рискът от разболяване е по-малък.

Най-лесно е за тези, които хващат първите симптоми на синузита, и не го оставят да се развие. За съжаление, заболяването лесно може да се обърка с други.

Например първите симптоми на синузит могат да се объркат със зъбобол – корените на горните зъби са толкова близо разположени до синусите, че често реагират на възпалението в съседство. И болните тичат при зъболекари, а не при отолораниголози.

Заболяването се бърка и с мигрена. Главоболието и болката в областта на лицето са спътници на синузита. Но специфични, съпровождат се с усещане за тежест, „забиване“ в областта на бузите.

Болката се усилва вечер, защото през това време нараства отока на лигавицата и се събира повече гной.
Случва се пациентът да отиде дори на психиатър.

Една пациентка, дори се обърнала към лекарите с оплакването, че в главата ѝ сякаш нещо гние. Не е изненадващо, че първоначално заподозрели, че болната не е психически здрава.

И след пълни изследвания било установено, че ставало въпрос за хроничен гноен синузит.

При хипертония – противопоказно

Специфични признаци на синузит – запушване на носа, и носово говорене. Поради отока на лигавицата се затварят естествените вътрешни отвърстия, през които обикновено се оттичат носните кухини. Ако започне натрупване на гной, гнойта може да проникне в околните тъкани.

Съвременното лечение на синузит не е рентгенова снимка на носоглътката, а компютърната томография на придатъчните кухини, която дава възможност да се разбере колко далече е стигнал процеса, да се оцени състоянието на дълбоко разположените решетъчни и клиновидни кухини, а също и на съседните тъкани.

Назначава се също имунограма и проверка на секрет от лигавицата за наличие на различни бактерии.

От новостите при лечение на синузит е въздействието с лазер. Ако на болен с тежка форма, му промият кухините, а след това в ноздрите му поредно се въведе накрайника на апарата и се обрати лигавицата с концентриран поток от светлина.

При леко протичащо заболяване е достатъчно въздействието на апарата на кожата на лицето в областта на синусите.

При лазерната терапия, разбира се има противопоказания – заболявания на кръвта, сериозни нарушения във функцията на сърдечно-съдовата система, сред които хипертония, онкологични процеси.

Не бъркайте хирургичните и терапевтичните лъчи

Някои пациенти ги плаши самото понятие „лазерна терапия“, тъй като са им известни хирургичните процедури с помощта на такива лъчи.

Но хирургичният лазер – това е заменя на скалпела. А при терапевтичния се излъчват вълни с ниска интензивност. Но предизвикват мощни процеси в лигавицата, водещи до обновяване на клетките.

Това активира местния имунитет, подобрява кръвообращението, кръвоносните съдове се закаляват, не се разширяват толкова бързо при хрема.

Основният резултат от процедурата е облекчаване на подуването, а това означава, че се отваря лумена от синусите, лигавицата по естествен път се оттича.

Лигавицата става по-плътна, намалява обема си, тоест увеличават се шансовете, че при нови настинки няма да реагира с оток.